Slider

Střednědobá energetická opatření: Omezit plýtvání, instalovat fotovoltaiku, využít šedou vodu (II.)

Ekonomika | Leden 2023

Jedná se o taková opatření, která se dají realizovat v horizontu 1–3 let. Foto: Gustavo Fring, Pexels

Městský energetik se chystá realizovat řadu úsporných opatření krátkodobého, střednědobého i dlouhodobého charakteru. V prosincovém Kahanu jsme přinesli návrh krátkodobých opatření, nyní se podíváme na ta střednědobá.

Jedná se o taková opatření, která se dají realizovat v horizontu 1–3 let. Mohou přinést nemalé finanční úspory, ale obnášejí také určité investiční náklady. Jsou tedy ekonomicky, realizačně a časově náročnější a je potřeba pečlivě zvážit, jaké výhody a úspory mohou přinést a zda je investice do nich výhodná. Mnohá z těchto opatření jsou již ve fázi rozpracovanosti, jsou pro ně shromažďovány podklady, nezávazně poptávány realizační firmy apod. Jedná se hlavně o následující:

 

Omezit plýtvání elektřinou

Tohoto cíle se dá dosáhnout instalací účinnějších a úspornějších zdrojů světla. Ve společných prostorách, chodbách, na toaletách nebo v kancelářích lze nainstalovat LED osvětlení s pohybovými senzory tak, aby světlo svítilo jen po dobu nezbytně nutnou. V kancelářích a dalších prostorách lze staré zářivky postupně měnit za účinnější a úspornější LED osvětlení. 

Instalaci tohoto typu osvětlení by musela provést autorizovaná firma, která by napřed provedla měření na místě, aby byl zajištěn světelný komfort pracovníků a splněny legislativní požadavky na osvit pracoviště. 

Každopádně se takovou instalací dá uspořit nejméně 50 % nákladů elektrické energie spotřebované na svícení. Návratnost by pak byla předmětem podrobné cenové nabídky. Lze však předpokládat velmi rychlou návratnost. Přidaným efektem by pak byla další možnost snížení hodnot jističů, neboť by docházelo k jejich menšímu zatížení.

 

Inteligentní LED svítidla pro veřejné osvětlení

Podobně jako v předchozím případě by se rekonstrukcí veřejného osvětlení daly ušetřit nemalé náklady za elektrickou energii. I zde lze realizovat několik variant úspor – všechna světla se mohou postupně vyměnit za úsporná LED svítidla a v některých případech (klidové zóny s menší koncentrací lidí v nočních hodinách) by mohla být využita i pohybová čidla. Potom veřejné osvětlení v určité zóně nesvítí v daný okamžik vůbec nebo je ztlumeno a při zaznamenání vstupu se rozsvítí nebo začne svítit více. 

Instalaci tohoto typu osvětlení by musela provést autorizovaná firma, která by napřed provedla měření na místě. Je třeba zajistit světelný komfort a vyhodnotit viditelnost a samozřejmě u silnic a přechodů pro chodce by toto osvětlení muselo splňovat i legislativní požadavky na bezpečnost. 

I zde lze uspořit nemalé finanční náklady. Na obou těchto opatřeních se již společně s Technickými službami města Příbrami intenzivně pracuje.

 

Vlastní fotovoltaické elektrárny

Jedná se o finančně náročnou investici, kdy je potřeba velmi pečlivě propočítat náklady, návratnost či spotřebu objektu tak, aby byla elektrická energie vyrobená fotovoltaickým systémem pokud možno ihned spotřebována na stejném odběrném místě. V současné chvíli probíhají jednání s realizačními firmami, jsou vytipovány vhodné střechy, zvažovány možnosti dotací, vlastního financování či financování od realizačních firem.

 

Recyklace šedé vody

Voda použitá pro mytí rukou v umyvadlech je přečištěna a znovu použita na toaletách. Provoz toalet se nemalou měrou (téměř 60 %) podílí na spotřebě vody ve veřejných budovách. Na splachování toalet se dá využít šedá voda. Tedy voda, která byla již jednou použita na omytí rukou a nejeví známky hrubého znečištění. Existují projekty, které nabízejí přečištění této vody a znovu použití právě na toaletách. 

Instalaci by musela provést odborná firma. Součástí cenové nabídky by byla i vypočtená návratnost investice. Při současných cenách vody lze předpokládat, že návratnost bude velmi rychlá. Tento projekt se zatím nachází ve stádiu návrhu a zvažování možností. 

Milan Přílepek
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne