Slider

Štěrbina dominuje jihovýchodním Brdům

Brdy | Listopad 2022

Štěrbina se stožárem, pohled od východu. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Charakteristický hřeben jihovýchodních Brd, tvořený od jihu Altánem (669 m) a Hradeckým hřebenem (721 m), je na severu zakončen zdaleka viditelnou dominantou. Vrchol Štěrbina (753 m) se stožárem vysílače představuje v Brdech velmi dobrý orientační bod. Je součástí přírodního parku Třemšín.

 

Pohlédneme-li z Rožmitálu pod Třemšínem či jeho okolí směrem k jihozápadu, nemůžeme Štěrbinu přehlédnout. Ta je však dobře viditelná i ze vzdálenějších brdských svahů, spadajících z vrcholů Praha, Malý Tok či Plešec. Na Štěrbinu nejspíše vyrazíme z Voltuše (osada Rožmitálu pod Třemšínem) po žluté značce směrem k jihu. Po chvíli na krátké odbočce vlevo z hustého lesa vystoupí mohyla nešťastného Jakuba Jana Ryby. Geniální hudební skladatel, který dokázal složit tak průzračnou a jásavou hudbu, jako je např. Česká mše vánoční, zde svůj život skončil vlastní rukou. 

Cesta po žluté nás dále dovede k nádherné Voltušské vyhlídce (o té jsem psal v jednom z minulých článků), pod níž strmé a rozsáhlé kamenné pole takřka bez stromů otevírá jednu z nejzajímavějších brdských vyhlídek. Na západních, mírnějších svazích Štěrbiny najdeme zajímavý, divoký a těžko přístupný skalní útvar, zvaný Kočičí Hrádek. Východní svah je za to mnohem prudší, zarostlý, plný kamení a spadá k areálu bývalých rožmitálských kasáren. 

Po východním svahu se klikatí Naučná stezka U Drtiče – Bílá skála se stejnojmennými vyhlídkami a altánem. Ta tvoří samostatnou trasu, začínající nedaleko bývalých kasáren, stoupající až takřka na vrchol hřebenu a okruhem klesající zpět. 

Z druhé strany od jihu se na Štěrbinu dostaneme po žluté z Vacíkova. Jihovýchodní Brdy, jimž Štěrbina vévodí, jsou oproti centrálním Brdům méně známé, avšak stojí za to je navštívit. Hradecký, dříve zvaný Hraniční hřeben, skalnatý útvar Špička, bývalý lom Černá skála, Dubová myť, Karlův vrch, Na Kristýnce, kamenná hraniční zeď nebo svah Altánu se základy glorietu a pěkným výhledem na pročevilský barokní kostel sv. Barbory. To vše rozhodně stojí za návštěvu. 

Jaroslav Hodrment

 

Výlet v kostce

  • Oblast: jihovýchodní Brdy
  • GPS start: Voltuš, kaple, 49.5926944N, 13.8410958E
  • Trasa: Voltuš – Štěrbina
  • mapy.cz/s/dutomabube
  • Vzdálenost: 2,3 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: mírná
  • Značení: žlutá, závěr po neznačené lesní cestě
  • Zajímavosti: mohyla Jakuba Jana Ryby

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne