Slider

Startuje stavební sezona na D4, řidiči musí počítat s omezeními

Doprava | Duben 2022

Po zhruba osmi měsících přípravných prací se budování 32 kilometrů dálnice mezi Příbramí a Pískem rozeběhlo zejména u Milína. Foto: St. Břeň

Stavba dálnice D4 Via Salis, která je prvním českým PPP projektem v oblasti infrastruktury, přešla s jarem do plné stavební fáze. Po zhruba osmi měsících přípravných prací se budování 32 kilometrů dálnice mezi Příbramí a Pískem rozeběhlo zejména u Milína. 

Práce na výstavbě D4 budou probíhat paralelně na několika úsecích. S tím souvisí jejich příprava, kterou předchází úprava provozu. První takové omezení je nedaleko od Příbrami, resp. Milína, kde byla v polovině března zúžena silnice I/4 tak, aby se v tomto úseku mohl rozšířit původní násyp. 

Od počátku března byla uzavřena část místní komunikace směřující od hlavní silnice č. III/1757 do obce Boudy a od poloviny března platí uzavírka sjezdů z I/4, tedy části silnic č. III/00421 a č. III/00421a do obce Nerestce. V dubnu se obdobně se zúží silnice č. I/4 u Mirovic, aby mohly být zahájeny práce na rozšíření silnice na dálnici i v tomto úseku. Stále pokračují i skrývky ornice, dokončují se archeologické záchranné průzkumy a pokračují přeložky elektrického vedení a ostatních sítí křižujících budoucí dálnici. 

„Prosíme řidiče o ohleduplnost a dodržování stanovené rychlosti, aby v místech dopravních omezení docházelo k co nejmenšímu zdržení. Zároveň chci poděkovat všem za trpělivost,“ řekl Christian Biegert, generální ředitel Via Salis a managing director Vinci Highways ve střední Evropě. Pavel Nekl, starosta obce Milín, doplnil: „Vítáme, že stavební práce jedou. Sice to bude znamenat dočasná dopravní omezení, ale ve finále se zbavíme každodenního hluku a kouře z projíždějících kamionů. Obec bude tišší a bezpečnější. Současné silnice skutečně nebyly plánovány na takovou intenzitu dopravy, která je tu v posledních letech.“ 

Projekt PPP (Public Private Partnership) D4 řídí sdružení Via Salis francouzských firem Vinci Concessions, Vinci Highways a Meridiam. Investice zahrnuje dostavbu nových 32 km dálnice D4 z Příbrami do Písku a modernizaci dalších 16 kilometrů již zprovozněných navazujících úseků. Stavba bude podle smlouvy hotova v prosinci 2024 a dalších 24 let bude konsorcium dálnici provozovat. Zhotovitelem stavby je na základě smlouvy s Via Salis společnost Divia stavební, člen skupiny Eurovia CS. 

sdb

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne