Slider

Starostové jednali o vlivu změn klimatu, odpadech i cyklotrasách

Život v Příbrami | Srpen, září 2021

Ve čtvrtek 24. června se v Hudčicích uskutečnilo 11. Setkání starostů Centra společných služeb (CSS).

Červnové setkání starostů Dobrovolného svazku obcí ORP Příbram se uskutečnilo v obci Hudčice. Starostové projednali také připojení k Paktu starostů a primátorů.

Ve čtvrtek 24. června se v Hudčicích uskutečnilo 11. Setkání starostů Centra společných služeb (CSS). Programem setkání starostů bylo mimo jiné i projednání a schválení vstupu DSO ORP Příbram do Paktu starostů a primátorů. Tato iniciativa měst, obcí a Evropské komise vznikla krátce po přijetí tzv. klimaticko-energetického balíčku v roce 2008. Pakt starostů a primátorů pro klima a energii je dobrovolná aktivita měst a obcí, které se zavazují na svém území snížit emise CO2 do roku 2030 alespoň o 40 % a současně zvýšit odolnost vůči negativním dopadům změny klimatu. V rámci EU čítá pakt přes 9000 signatářů od velkoměst po ty nejmenší obce. 

Dalším důležitým bodem jednání byla likvidace odpadů v rámci projektu Zefektivnění nákladů na svoz a likvidaci odpadu. Odpady bude nutné řešit v souladu s platným Plánem odpadového hospodářství Středočeského kraje, který je základním strategickým dokumentem v oblasti odpadového hospodářství na území Středočeského kraje, a Zákonem o odpadech č. 541/2020 Sb. Po diskusi se přítomní shodli, že v současné době je nejlepší oslovit společně s vedením Příbrami právní kancelář města Příbram a pokračovat v jednáních, které povedou k právním úkonům pro řešení společného postupu při likvidaci odpadů na území DSO ORP Příbram. 

„Nadále při SMO ČR pracuje i pracovní skupina pověřenců pro ochranu osobních údajů, kde se řeší problémy, které průběžně přináší doba, například zacházení s údaji v době pandemie a dalšími očekávanými povinnostmi obcí,“ sdělil tajemník svazku Jiří Kužel. A doplnil: „Díky projektu, a jako pokračování vzájemné spolupráce, se svazek stal spoluzakladatelem Asociace dobrovolných svazků SK, kde komunikace s vedením Středočeského kraje přináší za určitých podmínek podporu členským svazkům, ale především zajištuje přenos informací do území svazků.“ Na závěr se starostové zabývali společným projektem na zajištění elektronických úředních desek v obcích, vyhlášení dotačních výzev na cyklotrasy a vzdělávacím projektem ESO (Efektivní správa obcí). 

Dobrovolný svazek obcí ORP Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne