Slider

Sportovní projekty vytáhly děti na hřiště

Život v Příbrami | Září 2020

Rozpisy veřejných tréninků jsou až do října.

Všeobecně sdílené přesvědčení, že děti nezajímají pohybové aktivity a chtějí trávit volný čas jen pohybem prstů po počítačové myši či touchpadu, narušují dosavadní zkušenosti z Příbrami. Projekty Trenéři do škol a Na hřišti to žije se těší vzrůstajícímu zájmu dětí, učitelů i trenérů.

 

Od poloviny září bude na všech základních školách pokračovat pilotní část projektu Trenéři do škol, kdy trenéři vstupují do jedné hodiny tělesné výchovy za přítomnosti učitele. Hodina je pak zaměřena na všeobecný pohybový rozvoj. „Aktivitu v březnu přerušilo vyhlášení nouzového stavu,“ řekla příbramská místostarostka Zorka Brožíková a dodala: „Tentokrát již přijdou trenéři nejen do druhých tříd, tedy budou pokračovat se žáky, se kterými zahájili již v únoru a březnu, ale nově vstoupí i do jedné hodiny tělesné výchovy stávajících prvních tříd. Pilot bude trvat od poloviny září do poloviny listopadu.“ V případě, že se projekt osvědčí, bude pokračovat už za finanční podpory města. 

Týden před začátkem školních prázdnin se pak konala schůzka ředitelů škol, tělocvikářů a trenérů s Antonínem Barákem a zástupci příbramské pracovní skupiny Sport 2030. Tématem bylo vyhodnocení dosavadních zkušeností. „Všichni přítomní hovořili o průběhu projektu v superlativech a sdělili i kladnou odezvu od dětí a jejich rodičů. Ne každá začínající činnost je přijímána všemi zainteresovanými takto dobře. Byl projednán také další konkrétní postup,“ uvedla místostarostka. 

Trenéři do škol není jediný sportovní projekt, který koordinuje město Příbram. V průběhu léta, vždy ve čtvrtek od 16.00, vždy na jiném městském hřišti a pod taktovkou téměř všech sportovních klubů v Příbrami, probíhaly tréninky nazvané Na hřišti to žije. Trenéři různých sportů připravili pro příchozí všeobecný sportovní trénink. „Zájem dětí byl obrovský. Na hřištích to skutečně žilo – bavili se rodiče i kolemjdoucí. Nicméně je zřejmé, že nejvíce dětí přišlo na ta hřiště, která jsou uprostřed sídlišť, v zástavbě. Nekončíme – jedeme dál, tréninky jsou vypsané až do poloviny října,“ dodává Zorka Brožíková. Zároveň vyjádřila uznání radním Renátě Vesecké a Jiřímu Holému, kteří věnovali těmto projektům velké úsilí. Od 1. září budou sportovní aktivity nadále řízeny Městským kulturním centrem Příbram. 

sdb

 

Na hřišti to žije: vypsané tréninky

27. srpna: TJ Sokol Příbram, CK Příbram, Nový rybník
3. září: SK Spartak, TJ Sokol Příbram, Ve Dvoře
10. září: Triatlon team Příbram, SK Sporting – frisbee, Nový rybník
17. září: Plavecký klub Příbram, SK Sporting – frisbee, Cihelna
24. září: TJ Sokol Příbram, SK Sporting – dětská atletika, pod Svatou Horou
1. října: TK Roja, betonový plácek mezi HZS a ZŠ Školní
8. října: Příbram Bobcats, pod Svatou Horou
15. října: Volejbalový klub Příbram
22. října: Volejbalový klub Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne