Slider

Sportovní koncepce je důležitý střípek mozaiky

Názory | Leden 2020

Příbram má veliký, a nevyužitý potenciál. Přes svou výhodnou polohu vůči Praze, přímo na hranici CHKO Brdy, přes dlouholetou historii a nepochybný lidský potenciál je považována za neatraktivní město pro život.

Toto je třeba změnit a hned několik posledních vedení radnice o to usiluje. Snahou je podnítit, aby všichni byli součástí města a byli na to hrdí. Příbram už udělala první krůčky, ne-li kroky, a z kdysi problémového a nudného města bez života se stává sídlem, kde je příjemné žít a vychovávat děti. Spousta je toho ale ještě před námi.

Potřeba velké změny se týká i oblasti sportu. Ne pro každého hraje pohyb stejně důležitou roli, nikdo ale nemůže popřít jeho význam pro zdraví a mezilidské vztahy. Vnímáme jeho důležitost ve světě, kde ubývá příležitostí pro přirozený pohyb. Proto byl vypracován koncepční materiál Plán rozvoje sportu města Příbram do roku 2030. Sám o sobě možná není nejdůležitější, ale je součástí širšího úsilí o pozitivní změnu v Příbrami. Namátkou zmiňme další projekty a iniciativy: cyklokoncepci, generel dopravy a parkování, generel vodovodů a kanalizací, koncept smart city, koncepce majetku města, řešení MHD a obecně dopravní situace, obecná koncepce rozvoje města... Cílem nejsou koncepce, cílem je město, ve kterém se bude dobře žít a které se bude moci rozvíjet. Koncepce a konkrétní plány jsou však vodicími světly na dlouhé cestě.

Proč je důležitý „dokument na pohyb“

Koncepce sportu zjišťuje stav, porovnává, stanovuje cíle i cesty, jak cílů dosáhnout. Přinesla některá překvapivá zjištění: třeba zásadní problém u starších dívek, rozdílnost pohledu dětí a dospělých na sport a vybavení sportovišti, nestandardní poměr mezi podporou vrcholových a nevrcholových klubů v porovnání s jinými městy atd.

Koncepce nám dala vizi, která by nás měla hnát dopředu. Dala nám i nástroje, které k tomuto cíli vedou. Na nás už je pouze vybrat některé priority, vzít je za své a snažit se je splnit. V tuto chvíli bychom měli přijmout koncepci a akční plán na první dva roky. Potom každý rok zhodnotit plnění a stanovit další postupné cíle. Máme šanci věci měnit, my všichni.

Rok 2030 není zas tak daleko

Jak tedy vypadá ta vize pro rok 2030? Cituji: „Příbram je v roce 2030 městem se sportovním zázemím, které je efektivně využíváno pro organizované i neformální aktivity obyvatel i návštěvníků města. Spolky působící v Příbrami se nepotýkají s problémy způsobenými nevyhovujícími sportovišti či jejich nedostatkem, občané města mají možnost sportovat na volně dostupných hřištích, která jsou přizpůsobena pro různá sportovní odvětví. Příbram disponuje zrekonstruovaným plaveckým bazénem a zimním stadionem, prostřednictvím vlastní organizace poskytuje Příbram nově veřejnosti také volně dostupný atletický stadion a novou sportovní halu, která slouží nejen pro organizovaný sport, ale také školám, veřejnosti a pro pořádání sportovních akcí. Bezprostřední okolí jmenovaných sportovišť slouží rovněž k volnočasovému využití a je přívětivé cyklistům. V Příbrami se pravidelně konají sportovní události, do kterých se zapojuje široká veřejnost, pořadatelé sportovních akcí jsou podporováni nejen přímou finanční podporou, ale také organizačně, marketingově a zvýhodněním využití infrastruktury města…“  Je to lákavý cíl a zajímavé čtení. Doporučuji sportovcům i nesportovcům, a hlavně rodičům malých dětí.

Jiří Holý
zastupitel města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne