Slider

Spolu do Evropy: Erasmus+ pro pedagogy

Školství | Únor 2022

I učitelé se musí vzdělávat. Foto: ZŠ Školní

Učitelská profese dokáže být časově velmi náročná, obzvlášť tehdy, chce-li se člověk dovzdělávat v různých oblastech svých kompetencí. Program, jejž jsme absolvovali s kolegy ze ZŠ Školní, se nazývá Erasmus+ a my jsme jej nazvali Spolu do Evropy. Získání grantu je poměrně náročné a je zapotřebí nadšeného učitele či nadšené učitelky, kteří tomuto „získávacímu procesu“ obětují mnoho volného času. Naší kolegyni Martině Čmuchařové se to podařilo, a tak jsme mohli s kolegy uplynulé léto vyjet do několika zajímavých destinací a zlepšit kompetence jazykové (angličtiny) i profesní.

Původně jsme měli cestovat do Finska a Velké Británie, nakonec nás cesty covidové pandemie zavedly do španělského Madridu, chorvatského Splitu a na malebný středomořský ostrov Malta. Celé bylo posunuto o rok, a přestože jsme rok čekali, pandemii jsme neunikli, tudíž byly naše výjezdy silně ovlivněny různými restrikcemi, opatřeními a speciálními požadavky té které země, do níž jsme cestovali.

 

Jazyky, kultura, historie

Jako první jsme vyjely s kolegyněmi ve druhé polovině července do jihoevropského Madridu, kde jsme absolvovaly kurz s názvem CLIL (Content and Language Integrated Learning) a kurz zaměřený na rozvoj jazykových kompetencí English for Teachers. Trval 10 pracovních dnů, přičemž část našeho studijního pobytu jsme věnovaly poznávání kulturního kontextu Madridu, respektive celého Španělska. Navštívily jsme bývalé hlavní město Toledo, zhlédly jsme umělecká díla světově proslulých malířů v národním muzeu del Prado či jsme jednoduše korzovaly po centru Madridu a nasávaly atmosféru v té době rozpáleného hlavního města. Studovaly jsme jednak teoretický základ metody, jednak praktické využití. Na naší základní škole již praktikujeme CLIL, ale ve velmi omezené míře. Cílem výjezdu bylo rozšířit si obzory konkrétního využití metody, seznámení se s dalšími a zlepšení dovedností v anglickém jazyce. 

V srpnu se uskutečnily dva další výjezdy, jeden na Maltě, druhý ve Splitu. Výjezd do Splitu zastřešoval kurz Broadening Horizons Through Outdoor Learning. Z názvu je patrno, že kurz byl zaměřen na výukové metody pro venkovní vyučování. Covid-19 umí být velmi nepříjemným aspektem našich životů, v kolegově případě se však stal komickým faktorem, jelikož kromě jedné další účastnice z Polska se na kurz nikdo z dříve přihlášených nedostavil. Tudíž měl kolega soukromé tutorské hodiny a plnými doušky nasával krásy přímořského Splitu.

 

Digitální aplikace pro výuku

Poslední tři výjezdy se konaly v maltské Alpha School, již můžeme pouze a jen chválit, jelikož s jejími službami jsme byli velmi spokojeni. Kurzy byly tematicky velmi podobné – týkaly se rozvoje digitálních kompetencí učitelů. Pracovali jsme s různými aplikacemi, které bychom mohli využívat ve škole, a rozvíjet tak práci s technologiemi i u samotných žáků. Aplikace, s nimiž jsme se naučili pracovat, jsou v mnoha případech velmi interaktivní, tudíž „musí pracovat všichni“. Kurzy, jež jsme absolvovali, a zejména ty maltské zaměřené právě na rozvoj digitálních kompetencí, nám přišly, a podle mého názoru ještě přijdou, velmi vhod vzhledem k tomu, že prochází školní vzdělávací programy velkou revizí za účelem začlenění nové kompetence, a to právě kompetence digitální. 

Prosinec pro nás probíhal ve znamení šíření výsledků a zkušeností našich výjezdů nejen mezi kolegy, ale také mezi neodbornou veřejností. Na počátku ledna se projekt kompletně uzavřel a my už „jen“ sepsali závěrečnou zprávu, v níž zhodnotíme, jestli se nám podařilo splnit vše, co jsme si předsevzali v původní žádosti o projekt. Projekt považujeme za velmi přínosný v mnoha ohledech a v budoucnu doufáme, že se nám opět podaří získat grant pro další projekty Erasmu+, a tudíž i další cenné zkušenosti v rámci evropské spolupráce, a že inspirujeme ostatní kolegy-pedagogy, aby se s námi v budoucnu do projektu zapojili. 

Michaela Kvasnicová, ZŠ Školní

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne