Slider

SOS dětské vesničky pomáhají pěstounům i na Příbramsku

Život v Příbrami | Červen 2023

SOS dětské vesničky vznikly v tehdejším Československu na konci 60. let minulého století z popudu světově uznávaného dětského psychologa Zdeňka Matějčka. Foto: SOS dětské vesničky

Paní Jarmila s manželem z Příbramska vychovávají osmiletou vnučku v pěstounské péči. Jejich dcera péči o malou Natálku nezvládla, svou roli v tom sehrál alkohol i drogy. Pro paní Jarmilu to bylo velké životní zklamání. Oba prarodiče se snaží co nejlépe se o vnučku postarat, v mnoha ohledech to pro ně ale není snadné. Nepostradatelnou pomoc jim poskytuje jejich doprovázející organizace SOS dětské vesničky, která na Příbramsku působí od začátku minulého roku.

Natálka (jména pěstounů a dětí jsou v textu změněna z důvodu ochrany soukromí – pozn. red.) není zrovna vzorné dítě: je hyperaktivní a diagnostikovali jí poruchu chování. Paní Jarmila má zdravotní potíže, špatně chodí a je částečně odkázána na pomoc svého manžela. Osmiletá vnučka přitom potřebuje doprovázet do školy i ze školy, na kroužky, na logopedii, k lékaři či psychiatrovi. To většinou musí obstarat dědeček, babička se zase s vnučkou doma snaží učit do školy nebo procvičovat výslovnost. 

„Natálka není schopná fungovat samostatně, zároveň není snadné ji zabavit, vzhledem k její hyperaktivitě a poruše pozornosti,“ říká sociální pracovnice SOS dětských vesniček z příbramské pobočky Martina Dvořáková. „Pro její prarodiče je péče náročná i s ohledem na jejich vyšší věk a zdravotní potíže. Snažíme se jim proto pomoci nalezením vhodných volnočasových aktivit pro vnučku, a to vzhledem k omezeným finančním možnostem rodiny zejména v nízkoprahovém klubu. Jako všem pěstounům, také Natálčiným prarodičům přispíváme na letní tábory a další aktivity, které umožní prarodičům v průběhu prázdnin alespoň na chvíli si odpočinout,“ uvádí Martina Dvořáková. Sociální pracovnice SOS dětských vesniček je k dispozici pěstounům i v případě, že si potřebují promluvit o zklamání ze selhání vlastní dcery ve výchově Natálky, o potížích se svými dalšími dospělými dětmi nebo o čemkoli dalším, co je trápí. „Paní Jarmile jsme po domluvě sehnali i psychologickou péči, na kterou pěstounům i přispíváme,“ dodává Martina Dvořáková.

 

Půlstoletí SOS dětských vesniček

SOS dětské vesničky mají v doprovázení pěstounských rodin více než padesátiletou tradici. Organizace vznikla v tehdejším Československu na konci 60. let minulého století z popudu světově uznávaného dětského psychologa Zdeňka Matějčka, který prokázal, že ústavní péče má zejména na nejmenší děti devastující vliv. V současné době doprovázejí SOS dětské vesničky pěstouny v osmi krajích po celé republice. Stále fungují také tři původní SOS vesničky, kde mohou pěstounské rodiny bydlet za zvýhodněné nájemné. 

„Většina pěstounských rodin ale bydlí ve svém nebo běžném nájemním bydlení,“ říká ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová. „Doprovázíme všechny typy pěstounských rodin – jak příbuzenské, tak zprostředkované, jak dlouhodobé pěstouny, tak i ty na přechodnou dobu. V naší práci vycházíme z principů terapeutického rodičovství, které zohledňuje traumatickou zkušenost, jíž většina dětí v pěstounské péči v nejranějším věku prošla,“ doplňuje Jindra Šalátová.

 

Asistované kontakty

Služeb SOS dětských vesniček využívá také pěstounka Ludmila Jandová. Ta vychovává dvouletého Martínka, jehož maminka odložila už v porodnici. V prvních měsících života se o Martínka starala přechodná pěstounka. Do adopce se chlapeček nedostal, protože o něj má zájem biologický otec – ten je však nesvéprávný, nemůže se tedy o Martínka starat. Soud proto svěřil Martínka do dlouhodobé pěstounské péče paní Jandové. „Martínka jsem přebírala od přechodné pěstounky jako roztomilého ročního chlapečka. Nebylo ale pro mě snadné přijmout skutečnost, že s chlapečkem přijímám do rodiny částečně i jeho biologického otce,“ vypráví Ludmila Jandová.

Tatínek má i přes svůj handicap s Martínkem vybudovaný vztah a má zájem se se synem vídat. Paní Jandová proto požádala SOS dětské vesničky o pomoc se zprostředkováním dohody o stycích Martínka s tatínkem a o pomoc se zvládnutím celé situace. „Díky schůzkám za účasti sociální pracovnice z SOS dětských vesniček jsme se nakonec s tatínkem domluvili na systému návštěv, který vyhovuje jak jemu, tak mně a hlavně Martínkovi,“ dodává paní Jandová. Více informací o SOS dětských vesničkách najdete na webu sos-vesnicky.cz

Michaela Poláková
SOS dětské vesničky

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne