Slider

Solenická podkova: Jedna z nejkrásnějších partií na Vltavě

Cestovní ruch, turismus | Říjen 2021

Solenická podkova z vyhlídky na levém břehu Vltavy. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Kamýcká vodní nádrž má na délku necelých 10 km a není tak hustě turisticky využívána jako sousední jezera. Avšak pravotočivý meandrovitý ohyb řeky, zvaný Solenická podkova, který můžeme nejlépe obdivovat z vysoko položené stejnojmenné vyhlídky na levém břehu, rozhodně patří k nejkrásnějším partiím na řece Vltavě.

 

Jedna z vltavských přehradních nádrží Kamýk leží mezi dvěma giganty – proti proudu bezprostředně navazuje na hráz Vodního díla Orlík, pod kamýckou hrází se pak již vzdouvá Vodní nádrž Slapy. Vodní dílo Kamýk bylo vystavěno, jako trpaslík mezi obry, v letech 1957–1962 podle projektu Karla Švarce. Důvodem byla snaha o vyrovnání kolísavých průtoků, ochrana před povodněmi a také další zdroj energie z kamýcké vodní elektrárny. 

Na vyhlídku Solenická podkova se vypravíme nejspíše ze Zduchovic. Zde se můžeme podívat na zámeček (veřejnosti nepřístupný), kde se natáčel film Léto s gentlemanem s Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli. Ze Zduchovic vyrazíme na jih po zelené, tu však budeme muset brzy opustit a odbočit vlevo na neznačenou lesní cestu, po níž dospějeme na úzkou asfaltku. Z té pak odbočíme vlevo na již označenou turistickou stezku K Altánu. Nejprve vystoupáme a poté sestoupíme po přírodním schodišti, které končí rozhledovou skalkou bez zábradlí, pod níž už je prudký a neschůdný sráz, padající do řeky. 

Vyhlídka Solenická podkova byla zřízena na svahu Altánu (516 m), asi 150 výškových metrů nad hladinou jezera. Za pěkného počasí odtud budeme mít rozhled vpravo na orlickou hráz a nad ní i část orlického jezera, níže pak na obec Solenice. Celý meandr budeme mít přehledně hluboko pod sebou. V dáli pak můžeme zahlédnout i dřevěnou konstrukci rozhledny Milada. 

Pokud se vypravíme, třeba na kánoi nebo motorovém člunu dále po proudu kamýckého jezera, mineme vlevo výletní osadu Žebrákov a poté dorazíme do Kamýka (zde přehradní hráz, zrekonstruovaná zřícenina hradu Vrškamýk v areálu s rozhlednou). 

Jaroslav Hodrment 

  • GPS start: Zduchovice, centrum obce, 49.6374131N, 14.2092075E
  • Oblast: Střední Povltaví
  • Trasa: mapy.cz/s/noruzuroma
  • Délka k vyhlídce Solenická podkova: 1,4 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká, po schodišti a na vyhlídce s opatrností
  • Značení: zelená, neznačená lesní cesta, označená stezka
  • Zajímavosti na cestě: Nad Zduchovicemi rozhled

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne