Slider

Sochy v Příbrami (V.)

Kultura | Červenec - srpen 2022

Bronzová socha z roku 1980 se nyní nachází na nábřeží Hořejší Obory. Foto: Jiří Thýn

V závěru loňského roku mapovala Galerie Františka Drtikola významná sochařská díla v Příbrami. Od té doby publikujeme seriál, který jednotlivá díla více přibližuje. V tomto se zaměříme na dílo Marie Leontovyčové-Lošákové nazvané Dívka s žabkou / Mládí.

Plastiku vytvořila Marie Leontovyčová-Lošáková (1927). Sochařka, medailérka a restaurátorka původem z Ukrajiny vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze u Václava Viléma Štecha, Otakara Španiela a Jana Laudy. Dívka s žabkou vznikla při rekonstrukci Zámečku-Ernestina v 80. letech ve spolupráci architekta J. Liberského s umělkyní jako figurální prvek, součást fontánky v atriu zámečku, posléze byla přestěhovaná do další fontány před restauraci Zlatý soudek na náměstí T. G. Masaryka.

Socha neformálně přezdívaná Culíkatá Bára stojí dnes na břehu rybníku Hořejší Obora, ale na nevhodném podstavci obloženém keramickými tvarovkami. Autorka Dívky s žabkou vytvořila pro Příbram ještě dvě keramické plastiky Ryby (Skaláry) a Labutě, které byly původně součástí fontány u základní školy, ale pro svůj špatný stav musely být deinstalovány.

Radoslava Schmelzová, Jan Freiberg
kurátoři výstavy Sochy a plastiky v Příbrami po roce 1945

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne