Slider

Sochy v Příbrami (III.)

Kultura | Duben 2022

Ve veřejném prostoru je mnoho zajímavých soch a plastik.

Ve veřejném prostoru je mnoho zajímavých soch a plastik. Nedávno je mapovala Galerie Františka Drtikola a Kahan jednotlivá díla a jejich autory přibližuje v tomto seriálu.

 

Dívka se psem - roh ulic Mariánská a Legionářů, 60. léta 20. století, laminát

Autorem sochy vymykající se obvyklé dobové produkci je Jiří Lang (1927–1996), který absolvoval u Emanuela Kodeta a Otakara Španiela v roce 1949 na AVU v Praze. Patřil ke generaci vstupující na výtvarnou scénu na konci 50. let, jejíž tvorbu poznamenal nástup totalitního komunistického režimu a vnucená myšlenka socialistického realismu.

Dívka se psem však odkazuje k modernistické figuraci sociálního civilismu 20. a 30. let se zřetelem k tvorbě Otto Gutfreunda, ale také k bruselskému stylu po roce 1958. Zvolený materiál (laminát), ze kterého byla socha zhotovena, už odpovídá dobovým materiálovým inovacím. 

Dívka se psem byla součástí výstavy Jiří Lang, Plastika v Galerii Václava Špály v Praze v létě 1959. Plastika je ve velmi špatném stavu. Původní patinování připomínající bronz nahradil černý nátěr, který je popraskaný, na několika místech místy chybí vrchní vrstva (viditelná skelná výztuž). Figuře ženy někdo urazil hlavu, ta je nahrazena neumělou kopií. V pozůstalosti autora se nachází další verze Dívky se psem, kterou umělcův syn, sochař Dominik Lang, vystavil na 54. benátském bienále v roce 2011 jako součást své instalace Spící město v Česko-slovenském pavilonu v Benátkách. Podle Langa modelem k soše byla umělcova první manželka a jejich psík.

Slza - Městský hřbitov Příbram (Na Hvězdičce), 60. léta 20. století, laminát

Laminátová plastika Slza je další prací sochaře Jiřího Langa. Zajímavá realizace také vykazuje formální znaky bruselského stylu, materiální zpracování v laminátu odkazuje k 60. letům 20. století, kdy se polymerní materiály začaly používat ve volné sochařské tvorbě. Delikátně prořezávaný organický tvar je schránkou pro ženskou figuru. Bohužel i tato socha je silně poškozena, nese známky dřívější snahy dílo opravit, projevuje se biologická koroze (lišejníky a mechy), černý povrch je popraskaný a místy je odhalená skelná výztuž. Kritickým momentem je průsak vody až k ocelové výztuži laminátového díla. Účinkem vody začne ocelová výztuž korodovat a postupem času dojde ke ztrátě stability objektu. Spolu s druhou příbramskou plastikou Dívka se psem jsou pravděpodobně jedinými veřejnými realizacemi sochaře Jiřího Langa. 

Radoslava Schmelzová, Jan Freiberg, kurátoři výstavy Sochy a plastiky v Příbrami po roce 1945

Foto: Jiří Thýn

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne