Slider

Socha je zpět

Krátce | Říjen 2023

Opravená socha je zpět na svém místě. Foto: Eva Švehlová

Socha jinocha s praporem a ratolestí z dílny Václava Šáry, která je od roku 1927 součástí Pomníku padlým v 1. světové válce v Arnoštových sadech, se po dvou letech vrátila na své místo.

Na konci června roku 2021 byla poškozena pádem stromu způsobeným bouřkou. V říjnu byla následně odborně demontována a odvezena k restaurování do atelieru Terrigena Art. Než byla znovu osazena na své místo, došlo také k očištění a úpravě žulového pomníku, bronzových desek se jmény padlých, znaku města a desky s nápisem Za svobodu a nový život 1914–1918. Cena restaurátorských prací činila na 1 135 827 korun včetně DPH.

V době sejmutí sochy z podstavce v roce 2021 byla nalezena časová kapsle, která obsahovala informace z doby nacistické okupace. Kapsle společně s novým poselstvím bude na své místo vrácena při pietním aktu u příležitosti výročí vzniku republiky, který se uskuteční s předstihem 25. října. Obsah nové časové schránky byl konzultován s historiky, konkrétně s ředitelem Hornického muzea Příbram Josefem Velflem a ředitelkou Státního okresního archivu Příbram Věrou Smolovou.

„Bylo nám doporučeno, abychom se drželi toho, co bylo v té původní časové schránce. Tedy informací o tom, jak socha vznikala, jak byla opravována a kdo se na její opravě podílel. Informace v nové schránce tedy budou podobné, kdo sochu opravil a proč. Zároveň přidáme informaci o současném stavu města, kolik má obyvatel, jakou má rozlohu a podobně. Součástí bude také poselství našim potomkům, aby se vyvarovali válek, neboť i my žijeme v době, která není snadná,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne