Slider

Sloučí se příbramská gymnázia?

Školství | Březen 2021

Kraj chystá sloučení příbramských gymnázií. Na snímku Gymnázium v ulici Legionářů. Foto: sdb

Od poloviny ledna se v Příbrami diskutuje o optimalizaci středních škol. Ta by se měla dotknout i dvou příbramských gymnázií. O věci rozhoduje kraj, který je zřizovatelem středních škol v Příbrami.

Dvě příbramská gymnázia, jejichž zřizovatelem je Středočeský kraj, míří ke sloučení. Gymnázium pod Svatou Horou by mělo být začleněno do gymnázia v ulici Legionářů. Fúze je organizačně naplánována na 1. září příštího roku. Mají být však zachovány všechny studijní programy svatohorského gymnázia – čtyřletý, osmiletý i šestiletý. Útlum má být postupný a poslední student by měl opustit budovu Gymnázia pod Svatou Horou v roce 2024 nebo 2025. 

Proti spojení, o kterém se v minulosti jednalo už několikrát, se staví část příbramské veřejnosti, která vyjadřuje svůj nesouhlas i formou petice. Během ledna vedení města Příbram vyvolalo jednání s krajským radním pro oblast školství Milanem Váchou. „Jedná se o záležitost středního školství, které není v rukách města, ale Středočeského kraje. Radního Váchu jsme požádali o vysvětlení, proč by mělo dojít k optimalizaci u nás ve městě, a zároveň jsme ho informovali o tom, jakým způsobem se ke zmíněnému kroku staví příbramská veřejnost,“ uvedl starosta Jan Konvalinka. Podle vyjádření středočeského radního kraj přistupuje k optimalizaci z důvodu nerovnováhy v nabídce středoškolského vzdělávání na svém území. Nepoměr spočívá ve velkém počtu míst na gymnáziích, čímž se podle radního deformuje přístup ke vzdělávání. 

„Protože je město zřizovatelem základních škol, zajímal nás především názor jejich ředitelů, kteří jsou pro město odborníci pro základní vzdělání, zda má případné sloučení nějaký dopad pro vzdělávací proces v našich školách. Proto jsme se na ředitele obrátili s dotazníkem,“ informovala příbramská místostarostka Zorka Brožíková.

Z odpovědí vyplývá, že více než 70 % ředitelů hodnotí kapacitu příbramských gymnázií jako naddimenzovanou. Více než polovina z nich vnímá vliv odchodu dětí z 5. a následně 7. tříd na víceletá gymnázia na úroveň vzdělávání na druhém stupni. V souvislosti s tím se více než 70 % ředitelů domnívá, že by mělo sloučení gymnázií pozitivní vliv na úroveň výchovného a vzdělávacího procesu v základních školách. „Komentáře ředitelů k otázkám v dotazníku se dají shrnout do názoru, že na druhém stupni základních škol chybí kompletní skladba populace žáků, mizí zdravá konkurence a motivace ke vzdělávání a také, že často jsou ke studiu přijímáni i žáci, kteří neodpovídají profilu žáka víceletého gymnázia,“ interpretovala výsledky místostarostka.

V odpovědích zároveň zaznělo i to, že je dobře, když je síť škol pestrá, a byl zdůrazněn fakt, že Gymnázium pod Svatou Horou má velmi atraktivní program v oblasti živých jazyků a nabízí prostředí menší střední školy. „Výsledky dotazníku nepovažujeme za překvapující, neboť s podobnými názory a vyjádřeními u pedagogické veřejnosti se setkáváme již dlouhá léta,“ dodala místostarostka. 

Příbramský starosta se v nedávném dopise obrátil nejen na krajského radního pro oblast školství i středočeskou hejtmanku Petru Peckovou, aby ještě přehodnotili stanovisko.Bylo nám oznámeno, že ve věci optimalizace bude definitivní rozhodnutí na zastupitelstvu Středočeského kraje. Dovoluji si tedy tímto z pozice starosty města tlumočit vedení kraje nesouhlasný postoj velkého počtu příbramských občanů se záměrem slučování gymnázií. Prosím, aby jej zastupitelé vzali při rozhodování v potaz a uvědomili si závažnost a možné dopady svého rozhodnutí,“ stálo mimo jiné v dopise. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne