Slider

Skřítek Emouš pomůže dětem překonat rozchod rodičů

Život v Příbrami | Červenec - srpen 2023

Parťák dětí skřítek Emouš

Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbram chystá po prázdninách otevření kroužku pro děti, jejichž rodiče se rozvádějí nebo rozcházejí. Cílem je pomoci dětem lépe se v nastalé situaci zorientovat.

 

Na podzim se bude v Sociální poradně otvírat šestý běh programu Dětský průvodce rozvodem, který je cíleně zaměřen na děti, jejichž rodiče procházejí rozvodem či rozchodem. V době rozpadu rodiny rodiče často vyhledávají odbornou pomoc, která se primárně soustředí na jejich zájmy, ale na potřeby dětí se někdy zapomíná. Je jisté, že pro všechny členy rodiny je tato nová situace velmi stresující, avšak pro děti je náročnější o to více, že často vůbec netuší, co se kolem nich děje, chybí jim informace, nemají možnost někomu říci, jak situaci prožívají, jak se cítí. 

Dětský průvodce rozvodem je program, který především dětem pomáhá se v nové situaci zorientovat a lépe ji přijmout. Jedná se o uzavřenou skupinu, ve které se potkávají děti s podobnou zkušeností, a mají tak možnost lépe vyjádřit své myšlenky, pocity a zároveň sdílet své zkušenosti s dalšími dětmi. Se skřítkem Emoušem se děti podívají do světa svých emocí a změn v rodině. Děti zde mají prostor sdílet své myšlenky, pocity, zkušenosti a přání v bezpečném prostředí, a to s využitím pracovního sešitu, kresby, pohybu, slova a jiných hravých metod. 

Služba je poskytována bezplatně. Věkové rozmezí dětí činí 6–12 let a je možné přihlásit i sourozence. Kroužek proběhne formou celkem třinácti skupinových setkání. Dítě je možno přihlásit i v případě, že k rozvodu či rozchodu došlo již v předchozích let. Podmínkou účasti je souhlas obou rodičů. Kroužek je hlavně místo pro děti a nijak neslouží ke sběru informací pro orgán sociálně-právní ochrany dětí či jiné instituce. 

Kroužek se uskuteční od 18. září do 11. prosince 2023, a to vždy v pondělí od 15.30 do 17.00. Po zahájení kroužku už nelze dítě přihlásit. Pokud budete mít zájem, aby se vaše dítě cítilo jistější, naučilo se rozumět svým emocím a dokázalo lépe zvládnout tuto změnu, ozvěte se průvodcům, abyste si včas pro vaše dítě rezervovali místo v programu. Kontaktními osobami jsou Kateřina Dragounová (608 223 930, katerina.dragounova@centrumpribram.cz) a Jaroslav Patera (778 531 244, jaroslav.patera@centrumpribram.cz).

Jana Benová
Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbram
Sociální poradna

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne