Slider

Školy chrání čipy, karty, kamery nebo vrátní

Školství | Červen 2021

Jak jsou zajištěny příbramské školy před neoprávněným vstupem?

Po útoku ve škole ve Žďáru nad Sázavou společností stále rezonuje téma bezpečnosti žáků a studentů. Jak jsou zajištěny příbramské školy před neoprávněným vstupem?

 

Po útoku ozbrojené útočnice v roce 2014 ve škole ve Žďáru nad Sázavou, která jednoho studenta ubodala a dvě další studentky zranila, rezonovala společností otázka zabezpečení škol proti vstupu takového ozbrojeného útočníka do budov škol a školských zařízení. Také na zastupitelstvu města Příbram v lednu 2015 bylo téma takového zabezpečení škol zřizovaných městem Příbram otevřeno. 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo 20. února 2015 „Metodické doporučení k bezpečnosti dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních“, tzv. Minimální standard bezpečnosti. Na základě lednového usnesení ZM Příbram (číslo 113/2015/ZM) byla Odborem školství, kultury a sportu vytvořena v souladu s ministerským doporučením koncepce „Zajištění bezpečnosti dětí a žáků ve školách a školských zařízeních zřizovaných městem Příbram“. Vedení města, OŠKS, prevence kriminality a ředitelé škol a školských zařízení v následujícím období v souladu s touto koncepcí neustále pracovali na zdokonalování zabezpečení.

 

Nácvik při napadení střelcem

Mimo jiné např. v letech 2017 a 2018 město Příbram úspěšně požádalo o dotaci z Programu prevence kriminality na místní úrovni poskytované Ministerstvem vnitra na projekt Ozbrojený útočník ve škole. Kromě teoretického semináře obsahoval praktický seminář pod vedením Policie ČR, který zahrnoval velice realistický nácvik při napadení aktivním střelcem. Do projektu se zapojilo šest základních škol. Všichni zúčastnění ho vyhodnotili jako velice přínosný. Do budoucna chce město v rámci Městského programu prevence kriminality pokračovat v podobných projektech. 

A jaký je současný stav zabezpečení příbramských škol a školských zařízení proti vstupu neoprávněné osoby? Mateřské školy zabezpečuje systémem Safy, který funguje na principu biometrického zabezpečení vstupních dveří s možnou kombinací s čipovým řešením. Umožňuje vstup pouze oprávněným osobám. Ze 14 mateřských škol je jich takto zabezpečeno 11. Nezabezpečené MŠ vilového typu, pro které není systém Safy vhodný, nastavily režimová a organizační opatření. 

Režimová a organizační opatření mají nastaveny také obě ZUŠ. ZUŠ Antonína Dvořáka navíc používá videotelefon. Odloučená pracoviště obou ZUŠ v Dlouhé ulici zabezpečila vstup do školy pomocí čipu. Obě samostatné školní jídelny jsou mimo dobu výdeje obědů uzamčeny a pro možnost vstupu má ŠJ K Zátiší instalovaný videotelefon a ŠJ Školní zvonek s instalovanou kamerou. V době výdeje obědů dodržují obě školní jídelny režimová opatření.

 

Až čtyři opatření

Základní školy využívají pro zabezpečení proti vstupu neoprávněné osoby čtyři možnosti: přístupový systém prostřednictvím identifikačního média (karta/čip), kamerový systém, audiosystém nebo pozici vrátného. Školy kombinují při zabezpečení minimálně dvě z uvedených možností, část škol tři možnosti a tři školy využívají zároveň všechny čtyři. Kromě toho školy pracují s režimovými a organizačními opatřeními a celé takové zabezpečení podléhá pravidelné evaluaci jeho dodržování ze strany pedagogů. 

Jsme si vědomi, že ani sebedokonalejší systém opatření nemusí vždy zajistit stoprocentní zabezpečení a že zde hraje roli lidský faktor, přesto i nadále budeme ochraně našich dětí ve školách věnovat zvýšenou pozornost. 

Zorka Brožíková, místostarostka města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne