Slider

Škoda zeleně v ulici Pod Hvězdárnou

Názory | Listopad 2023

Názor na špatnou péči o zeleň v jedné z oblastí Příbrami.

Jsem občankou Příbrami, a proto pravidelně čtu Kahan, který opravdu dobře informuje o veškerém dění ve městě. Chtěla bych upozornit na skutečnost, jak se v některé části města „pečuje“ o zeleň.

V současné době se ochraně zeleně a její obnově věnuje velká pozornost – akce sázení v Brdech, televizní vystoupení Jakuba Vágnera o vysazování zeleně při obnově lesů, velká mediální pozornost při obnově výsadby v oblasti Svaté Hory a mnoho dalších akcí. O to více mi vadí, jakých způsobem se řešilo povolení výstavby dvou objektů – bytový dům a stavba rodinného domu s ordinacemi v místech zeleného prostoru v Příbrami II (ulice Pod Hvězdárnou) v těsném sousedství čtyř řadových bytových domů, které tady stojí od roku 1973.

Touto výstavbou byla zničena velká část stávající zeleně, která z této části města udělala velmi příjemné bydlení. Podotýkám, že v podstatě veškerou zeleň jsme tady vysázeli dobrovolně ihned po nastěhování. Cílem tohoto společného snažení bylo vylepšit celé okolí. Jednalo se o kvalitní zeleň – borovice, smrky, různé listnáče apod., nikoliv náletové dřeviny. Původně tady byla nepříliš úrodná pole.

I přes veškeré námitky a podaná odvolání to tady v současné době, kdy probíhá stavba, vypadá dost otřesně. Výstavba také negativně ovlivňuje naše bydlení – zejména z důvodu prašnosti, kdy v horkých dnech nebylo možné ani vyvětrat.

Václava Rotterová

 

 

Vyjádření stavebního úřadu

Obě stavby (novostavba rodinného domu se zubními ordinacemi na pozemcích p.č. 3812/41, p.č. 3812/201 v k.ú. Příbram a novostavba bytového domu na pozemcích p.č. 3812/41 a p.č. 3812/202 v k.ú. Příbram) jsou povoleny v souladu s platným územním plánem města Příbram. Jsou umístěny v plochách obytných smíšených, tzn. že jejich hlavní a přípustné využití je pro stavby pro bydlení. Dále bylo vydáno kladné závazné stanovisko oddělení územního plánování, které bylo potvrzeno nadřízeným odvolacím orgánem (Krajským úřadem Středočeského kraje).

Oba stavební záměry prošly odvolacím řízením u nadřízeného správního orgánu a povolení prvoinstančního orgánu (Stavebního úřadu, MěÚ Příbram) na obě stavby byla potvrzena. Kácení dřevin na pozemcích dotčených oběma stavbami bylo povoleno Odborem životního prostředí, MěÚ Příbram spolu s uložením náhradní výsadby. Zvýšená míra dopravy a prašnosti při výstavbě provází každou stavbu a nemůže být důvodem pro neumožnění dalšího stavebního vývoje. Jedná se o dočasnou újmu pro sousední nemovitosti a jejich uživatele. 

Vladimír Vrba
vedoucí Stavebního úřadu a územního plánování

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne