Slider

Skalnaté podloží jsme čekali v šesti metrech, nebylo ani v jedenácti

Rozvoj města | Červen 2023

V novém parkovacím domě bude 176 parkovacích míst. Foto: archiv

Výstavba parkovacího domu na autobusovém nádraží začala před několika týdny a se svými téměř 200 místy má výrazně pomoci s parkováním v Příbrami. Firma Metrostav, která objekt staví, narazila hned na počátku na několik komplikací. O podrobnostech jsme hovořili s Jonášem Frouzem, který je vedoucí projektu Parkovací dům Příbram, jenž by měl být předán do užívání na jaře příštího roku.

 

V jaké fázi je nyní celý projekt?

Máme za sebou kompletní pilotové založení a přípravné zemní práce. A nyní (polovina května – pozn. red.) provádíme betonáže konstrukcí prvního nadzemního podlaží.

 

Slyšel jsem, že obtížnější bylo zakládání celé stavby z důvodu podloží. O co šlo konkrétně?

Na základě předané zadávací dokumentace se předpokládalo, že objekt bude založen na pilotách šíře 600 milimetrů opřených v šesti metrech o skalnaté podloží. Při realizaci prvního vrtu jsme skalnatého podloží nedosáhli ani v 11 metech. Založení objektu muselo být kompletně přepočítáno a nyní je objekt založen jako takzvaný plovoucí na pilotách délky od čtyři do 11 metrů a šíře 600 a 900 milimetrů.

 

S jakými dalšími problémy se potýkáte?

V rámci bouracích a zemních prací jsme se museli vypořádat se skrytými konstrukcemi starých komunikací, pravděpodobně z dob, kdy v místě stávajícího parkoviště bývalo staré autobusové nádraží.

 

Projekt parkovacího domu se trochu upravil z hlediska počtu míst pro kola a také faktu, že bude třeba vybudovat prostor pro pracovníka dohledu nad celým objektem. Co se změnilo?

Objekt byl původně navržen trvale bez obsluhy. Na základě zjištěných poznatků zastupitelů města z prohlídek obdobných parkovacích domů bylo zahájeno projednávání možnosti vybudování nové místnosti pro trvalou obsluhu objektu. Nejpřijatelnější místo pro vybudování této místnosti je přímo u vjezdu, ale budou tím zabrána dvě parkovací místa. Tato parkovací místa budou vzhledem k nutnosti dodržení počtu parkovacích míst pro automobily přesunuta do vyhrazeného prostoru pro kola. A tím dojde ke zmenšení vyhrazeného prostoru pro kola a samozřejmě kapacity pro případné osazení parkovacích cykloboxů.

 

Dozná stavba dalších změn oproti projektu?

V návaznosti na zajištění trvalé obsluhy parkovacího domu je v řešení návrh optimálního kamerového systému pro bezproblémový dohled nad objektem. Další změny v průběhu výstavby se nepředpokládají.

 

Kdy by měla být dům hotov a předán do užívání veřejnosti?

Předpokládáme, že to bude na jaře příštího roku.

 

Prý se na stavbu chodí dívat studenti…

Během výstavby jsme byli osloveni Střední průmyslovou školou v Příbrami ohledně možného navázání spolupráce a provádění pravidelných exkurzí. V druhé polovině dubna se uskutečnila první prohlídka, při které měli studenti možnost vidět probíhající zemní a betonářské práce.

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne