Slider

Silvestr očima záchranářů: První hříšnicí byla dívka na Příbramsku

Bezpečná Příbram | Únor 2021

Oslava příchodu nového roku bývá pro záchranáře obvykle z těch nejtěžších směn v roce.

Oslava příchodu nového roku bývá pro záchranáře obvykle z těch nejtěžších směn v roce a tradičně prověří jejich připravenost. Tak tomu bylo i letos. A to i přesto, že byly oslavy skromnější a noční dvanáctihodinová směna byla pocitově z těch klidnějších. Čísla ale hovoří jinak – celkově za silvestrovskou noc vyjeli středočeští záchranáři na pomoc 194 pacientům (vloni 169).

Během Silvestra se lidé tradičně oddávali konzumaci alkoholu, což v mnohých případech ztěžovalo operátorům samotnou komunikaci s volajícími a záchranářům poskytnutí péče na místě událostí. Při oslavách to někteří skutečně přehnali a při ztrátě koordinace a špatném odhadu situace si způsobili různá zranění pádem či od střepů lahví a sklenic. Dalším důvodem výjezdů byly popáleniny a většinou poranění horních končetin, které byly způsobené neodbornou manipulací s petardami nejrůznějšího původu. Podomácku vyrobenými i těmi zakoupenými v obchodu. 

První hříšnicí silvestrovské noci byla nezletilá dívka na Příbramsku, která byla venku nalezena v podnapilém stavu. Dívka byla při vědomí a uvedla, že vypila zhruba půl lahve vodky. Při příjezdu posádky byla spavá a občas zvracela. Po nezbytné péči byla přepravena do příbramské nemocnice na dětské oddělení. 

Všechny ostatní výjezdy silvestrovské noci s klasickými „hříchy“ oslav příchodu nového roku zastínil výjezd v 1.36, kdy na Mělnicku došlo při použití petardy těžší kategorie k vážnému zranění mladého muže. Vážně zraněného, který byl při výbuchu zraněn v oblasti hlavy, se do příjezdu posádek snažili svědci resuscitovat. Záchranáři v intenzivní péči pokračovali, zajistili dýchací cesty pacienta a připojili ho na umělou plicní ventilaci. Poté byl muž v kritickém stavu přepraven do střešovické nemocnice. 

Petra Effenbergerová, ZZS Středočeského kraje

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne