Slider

Šílenka nám zabrala opravdu spoustu času

Školství | Červenec - srpen 2024

Soubor ZUŠ Antonína Dvořáka na prknech velké scény příbramského divadla. Foto: ZUŠ Antonína Dvořáka

V květnu mělo v Divadle A. Dvořáka premiéru muzikálové představení ZUŠ Antonína Dvořáka Šíleně smutná princezna. V úterý 7. května se hrálo dvakrát pro mateřské a základní školy z Příbrami a blízkého okolí a v neděli 12. května se uskutečnilo odpolední představení pro širokou veřejnost.

 

Na muzikálovém poli nejsme úplní nováčci. Od roku 2019 jsme uvedli dvě představení: Princové jsou na draka na malé scéně divadla a Kocourek Modroočko, kterého jsme pak hráli dva roky po sobě na velké scéně pro školy i veřejnost. A protože radost z toho, když se spolupráce daří, je zřejmě návyková, šli jsme do toho letos potřetí. Tentokrát jsme si mezi pohádkovými evergreeny vybrali jeden z nejznámějších – Šíleně smutnou princeznu. Bylo víc než jasné, že laťku jsme si nasadili hodně vysoko. 

V září 2024 se v ZUŠ konal konkurz na herecké i pěvecké role a do taneční skupiny. Hudebního doprovodu se ujala už osvědčená kapela Mushrooms, která ve škole působí několik let a účastnila se již předchozího představení Kocourek Modroočko. Po pečlivé přípravě hudebních partitur a scénáře upraveného pro potřeby divadla jsme se pustili do práce. „Šílenka“ nám zabrala opravdu spoustu času, který jsme ve škole – a nejen tam – trávili. Za tu dobu se na zkouškách, na víkendových soustředěních v Zadově, ale i mimo hlavní dění stmelila velká parta muzikálových nadšenců, která směřovala ke společnému cíli – premiéře. 

Režie se tentokrát ujal náš dospělý žák literárně – dramatického oboru Jakub Tesárek, který zároveň studuje divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Patří mu díky za profesionální přístup a za to, jak zvládnul pracovat i s neherci a připravit je na velké jeviště. Během roku se nám tak vylouplo několik nových hereckých talentů, které se v tom doslova našly a v hraní chtějí pokračovat na naší škole a někteří i na konzervatoři. 

Samozřejmě, všechno nebylo vždy zalité sluncem. Přišly krize i pochybnosti nejrůznějšího druhu, ale nakonec jsme představení dotáhli do zdárného konce a výsledek si někteří už mohli v divadle užít. Určitě nekončíme, vždyť premiérou to teprve začíná. Nenechte si ujít reprízy v příštím školním roce. 

Magdaléna Humlová
ZUŠ Antonína Dvořáka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne