Slider

Senioři se učili fotit, výsledky jsou k vidění ve zdabořské nemocnici

Život v Příbrami | Leden 2023

Absolventi kurzu s fotografem Martinem Janotou vpravo ve „své“ galerii. Foto: Fit Senior

Fotografie, které vznikly v rámci celoročního kurzu Zůstat v obraze, zdobí od 7. prosince vstupní halu budovy H ve zdabořském nemocničním areálu.

Autory fotografií vystavovaných v nemocnici ve Zdaboři jsou příbramští senioři, kteří v průběhu roku 2022 absolvovali kurz pod vedením fotografa Martina Janoty, jenž se konal v rámci aktivizačních činností spolku Fit Senior Příbram. Cílem společných setkání bylo přiblížit seniorům oblast umělecké fotografie a ukázat vnímání světa přes hledáček fotoaparátu. V dnešní době jsou i senioři stále častěji majiteli chytrých telefonů, proto jsme kurz zaměřili převážně na focení mobilním telefonem, ale také úpravu fotografií a jejich sdílení.

Absolventi kurzu dovedou vyfotit pěkný portrét, pracovat se světlem a kompozicí, pořídit zajímavou fotku vnoučat či mazlíčků nebo mít hezké foto vzpomínky z výletu. Fotografie upravují a sdílejí. Atmosféra všech setkání byla skvělá, přátelská a inspirativní. Martin Janota o průběhu kurzu řekl: „Všechny účastníky kurzu musím moc pochválit za jejich zápal a krásné fotografie. Tato výstava ukazuje nejen to, že fotografie se tvoří především srdcem a nezáleží, jestli fotíte mobilním telefonem, nebo profesionální zrcadlovkou, ale také boří mýty o tom, že senioři neumějí využívat moderní technologie. Těším se na jeho pokračování v podobě celoročního fotoklubu.“

Díky podpoře Ministerstva kultury byl kurz pro seniory bezplatný. Propojování seniorů s odborníky, rozšiřování jejich znalostí a dovedností je hlavním posláním naší organizace. Celoživotní vzdělávání je zásadní pro zdravé stárnutí a je pro seniory přínosné v mnoha oblastech. U fotografického kurzu bylo skvělé, že se senioři mohli rozvíjet v tématu ryze uměleckém, a zároveň se učili moderním technologiím, bez kterých se dnes prakticky neobejdeme. Mám radost i z přesahu výstavy v podobě umístění do budovy nemocnice, v plánu je vytvořit fotoknihu a fotografie věnovat oddělení LDN ve zdejší nemocnici. 

V letošním roce byl Ministerstvem kultury podpořen i další náš dlouhodobý projekt – pěvecký sbor pod vedením Radky Lienertové. Zpěv léčí a přináší dobrou náladu, učení textů posiluje paměť, rozvíjí se dechová zdatnost a zároveň zde vznikla skvělá parta, která do svých řad stále přibírá nové zájemce. 

Kristina Hovorková
Fit Senior Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne