Slider

Sedmý ročník Country sešlosti je za rohem

Život v Příbrami | Květen 2022

Každoročně Country sešlost navštíví přibližně desítka žánrových kapel. Foto: Country sešlost

Když se řekne Příbram, každému vytane na mysli Svatá Hora a Hornické muzeum Příbram. Opravdový znalec kultury by měl přidat country muziku.

Není zřejmě v republice místo, kde by byla tak ohromná koncentrace kapel, které se věnují tomuto žánru. Je sice pravda, že v době pandemie některé kapely zanikly, některé přerušily svou činnost, ale zaplať pánbůh některé nově vznikly. Jsou to vesměs skupiny amatérské, které obětují svůj čas pro zábavu a pobavení nás, hudbu milující obecenstvo. Ale to, že jsou to všichni amatéři, ještě neznamená nižší kvalitu muzikantů. Naopak. Kvalita je na té nejvyšší úrovni. 

Letos pořádáme sedmý ročník Country sešlosti s podtitulem „setkání příbramských amatérských skupin“. Každý rok se ho zúčastní osm až deset skupin, které hrají klasické country, folk, trampskou muziku či bluegrass. Vždy dvě až tři kapely obměníme, aby se časem dostalo na co největší počet muzikantů. Největší trauma pro organizátory je vybrat skupiny, se kterými na další ročník nepočítáme. Vyřazení těchto kapel neznamená, že jejich kvalita není na dostatečné výši, ale je to dáno skutečně pouze tím, že chceme představit co největší škálu skupin. Je potěšitelné, že muzikanti mají velký zájem na festivalu vystupovat, a tak musíme spíše jejich nabídky odmítat s tím, že si u nás zahrají někdy příště. 

Letos máme hned tři nováčky. Po dvou letech se vracející bluegrassovou vynikající skupinu Rosa band. Dalším nováčkem je folková skupina Watchipi wanaga. I když jejich název zní tajemně, jedná se o příbramskou skupinu a stačí říci jméno kapelníka, Láďa Zápotočný, a všem znalcům je jasno. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli loni náš festival trošku oživit, rozhodli jsme se každý rok pozvat jednoho mimopříbramského hosta. Letos to bude jablonecká skupina Grauschwanz. Jsou to tři kluci a jedna dívka, kteří nám zahrají ve vynikající interpretaci písničky od Brontosaurů. 

Jako stálici bych měl jmenovat skupinu Klikaři z Dobříše, kteří s námi tu pomyslnou káru táhnou již od prvního festivalu. Neméně zdatná je skupina Kocábka, která vynechala pouze jeden ročník, a to ze zdravotních důvodu několika členů. Letos vystoupí s trošku pozměněnou sestavou, která se projevila na větší kvalitě. Další skupinou je Daniels, která hraje trošku živější country. Sice to není kapela příbramská, ale hraje zde náš rodák Petr Martínek. Trampskou muziku bude zastupovat skupina Ruty šuty band. Celý festival zahájí klasická country skupina Brd band. V jejich podání si můžeme poslechnout a zazpívat si písničky od Greenhornů nebo White Star, takže se vrátíme do doby našeho mládí. Z Dobříše k nám zavítá skupina Rytmusbend se skutečně vynikající zpěvačku Míšou Fouknerovou. Závěr bude patřit Sedlčanským – Fandovi Tomáškovi a jeho skvělé bluegrassové skupině. 

Během festivalu si budou moci diváci pořídit jako upomínku placku s nápisem Country sešlost, budeme zde mít i trička s logem festivalu a účastníkům předáváme poháry. Jeden pohár jde do dražby a jeden pohár obdrží návštěvník, který za námi přijel z největší vzdálenost. Loni to byl divák až z Frýdku-Místku. Asi největší radost nám dělají naši příznivci z Floridy, Seattlu, ale také až z Austrálie. Na první ročník nám přišlo necelých sto diváků a loni jsme již odhadli počet na více než tři sta diváků. 

Festival se koná na zastřešené terase Restaurace Orlov v sobotu 11. června od 14.00.

Pokud budou diváci chtít bližší informace o časech vystupujících skupin, jsou na facebookové stránce Hraní v příbramských hospůdkách. Vstupné je dobrovolné. 

Jiří Hlinka, Country sešlost

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne