Slider

Schodek rozpočtu budou financovat přebytky z předchozích let

Rozvoj města | Leden 2021

Jakým směrem se budou ubírat finance města? Foto: Stanislav D. Břeň

Příbramští zastupitelé většinově schválili návrh městského rozpočtu pro rok 2021. Rozpočet je koncipovaný jako schodkový s tím, že rozdíl příjmů a výdajů bude financován z přebytku minulých let. 

Závěr roku pravidelně patří schvalování rozpočtu pro následujících dvanáct měsíců. O rozvrhu financí pro rok 2021 rozhodovali zastupitelé na svém jednání v pondělí 7. prosince. Rozpočet byl schválen jako schodkový s tím, že předpoklad na straně příjmů je 856 milionů korun a na straně výdajů je navržena suma 1,053 miliardy korun. Rozdíl bude financován z přebytků minulých let. Debata probíhala nejen na téma samotného rozpočtu, ale i takzvaného rozpočtového výhledu do roku 2025. „Jsem rád, že zastupitelé schválili rozpočtový výhled i rozpočet na rok 2021. Velmi mě těší, že se k rozpočtu vedla diskuze a zastupitelé přišli s několika změnami, které jsme na základě hlasování mohli v rozpočtu ihned zohlednit,“ řekl ekonom a místostarosta Martin Buršík, který za město návrh obhajoval. 

Neakceptovatelné snížení dotací

O jaké sféry se zastupitelé nejvíce zajímali? Václav Švenda upozornil na nedostatek financí pro dotační titul Kultura. „Velmi se snížila částka na kulturu, předtím to bylo 1,6 milion korun, nyní je to milion. Navrhuji úpravu na 1,4 milionu korun, přiměřeně se mohou snížit rezervy starosty a místostarostů,“ uvedl zastupitel. Návrh byl schválen s tím, že z rozpočtové rezervy starosty bylo odčerpáno 200 000 korun, každý místostarosta pak „přišel“ o 100 000 korun. 

Zastupitel František Hauser upozornil na nesoulad mezi financemi, které jsou každoročně vynakládány na vrcholový sport a na sociální oblast. A to zejména v kontextu současné koronavirové krize, kdy se škrtá v mnoha rozpočtech. „Když sledujete sdělovací prostředky, všude jsou adventní koncerty a lidé prosí, aby dostali peníze pro postižené, vozíčkáře…,“ řekl zastupitel František Hauser. A dodal: „Byl bych radši, aby s kasičkou chodili vrcholoví sportovci. Ne aby chodili žebrotou staří lidé a postižení vozíčkáři. Požádal bych radu města, aby se zabývala tím, že jako sociální komise bychom chtěli zvednout dotaci ze dvou milionů na dva a půl milionu.“ Podle předkladatele tohoto návrhu bylo cílem snížit dotaci pro vrcholový sport v Příbrami a tyto finance přesunout do sociální oblasti. Nakonec však zastupitelé rozhodli tak, že návrh prošel jen díky celkovému zvýšení schodku rozpočtu. 

Zastupitelka a radní Renáta Vesecká navrhla růst příspěvku pro činnost sportovních organizací o 600 000 korun. Neprofesionální sportovní organizace v Příbrami se většinou starají také o sportovní vyžití dětí a mládeže, jež nemají ambici provozovat sport na vrcholové úrovni. 

Jarmila Potůčková navrhla, aby nedocházelo – podle jejích slov – k tak razantnímu snížení příspěvku pro dotační titul, jenž se věnuje životnímu prostředí. Částka 100 000 korun byla nakonec „ušetřena“ na kapitole Zahraniční styky s ohledem na to, že i v roce 2021 lze očekávat omezené možnosti cestování, například do partnerských měst. 

Se svým návrhem naopak neuspěl Miroslav Peterka, který navrhoval navýšení prostředků pro vrcholový sport na stejnou částku jako v minulých letech. Zastupitel Vladimír Král mu v rozpravě vytkl, že je ve střetu zájmů, když lobuje za vrcholový sport a současně je předsedou příbramského volejbalového oddílu, jenž také čerpá finanční prostředky z městského rozpočtu. Miroslav Peterka následně uznal střet zájmů, ale zároveň oponoval, že svým příspěvkem nelobuje pouze za „svůj“ volejbal, ale také za fotbal a hokej. Do debaty o vrcholovém sportu se zapojil i zastupitel a radní Jiří Holý, který upozornil na to, že dotace pro vrcholový sport se může zdát vysoká, ale že nově byl do této kategorie zařazen příbramský hokejový klub a je tak nutné počítat s příspěvkem i pro tuto organizaci.

Finanční výbor bude mít nového předsedu

V rámci jednání o rozpočtu představil Marek Školoud stanovisko finančního výboru a následně podal rezignaci na funkci předsedy a člena finančního výboru. Vzhledem k tomu, že tento výbor je zřizován ze zákona a musí dále plnit svou funkci, bude se jednáním o novém obsazení muset zabývat rada i zastupitelstvo. Marek Školoud informoval zastupitelstvo o z jeho pohledu nedostatečné komunikaci ze strany vedení města. Podle něj jediným důvodem pro přeobsazení tohoto orgánu na jaře 2020 bylo z finančního výboru „vytlačit pana Dvořáka“, který je kritikem a glosátorem ekonomických záměrů města. „Na finanční záležitosti budu nadále dohlížet z pozice opozičního zastupitele města,“ dodal Marek Školoud. 

Debata se vedla také o střednědobém rozpočtu do roku 2025, který město musí připravovat ze zákona. Někteří zastupitelé upozorňovali na to, že výhled je v určitých parametrech nerealistický. Místostarosta města Martin Buršík ve své úvodní řeči podotkl, že se nacházíme v období, kdy je obtížné cokoliv predikovat v řádu týdnů, natož let. Rovněž zmínil, že i předchozí rozpočtové výhledy pro „klidnější doby“ se ve výsledku značně odchylovaly od skutečného stavu. 

Střednědobý výhled může občanům mj. dávat základní představu o tom, co chce město realizovat v následujících letech. V tomto směru jsou prioritou například stavba Domova seniorů v Žežické ulici, rekonstrukce ulice Gen. Kholla, která přinese zvýšení počtu nových parkovacích míst, nebo revitalizace Čekalíkovského rybníka. Počítá se také s investicemi do vodohospodářského majetku, což předpokládá vybudování kanalizace v Lazci nebo zkapacitnění čistírny odpadních vod (tomuto tématu se Kahan věnoval v číslech 10/2020 a 11/2020). 

Stanislav D. Břeň 

Rozpočet Příbrami pro rok 2021

Příjmy: 855 732 949 korun
Výdaje: 1 053 445 136 korun
Schodek: 197 712 367 korun
Kapitálové výdaje: 259 607 970 korun

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne