Slider

Sanitka splněných přání zařídí i ta zdánlivě neuskutečnitelná přání

Život v Příbrami | Říjen 2023

Čeští samaritáni se myšlenkou na pořízení Sanitky splněných přání inspirovali v Německu. Foto. ASČR

Přání vážně nemocných či umírajících lidí bývají velmi prostá, a přesto s ohledem na jejich stav zdánlivě nesplnitelná. Když je člověk upoután na lůžko a většinu svých zbývajících sil věnuje souboji s nemocí či postižením, na návrat na své oblíbené místo, setkání s blízkými na rodinné oslavě či ještě jednu návštěvu koncertu své oblíbené skupiny nebo interpreta síly už prostě nezbývají ani s případnou pomocí těch nejbližších. A právě pro takové zdánlivě neřešitelné situace je připravená Sanitka splněných přání.

 

Asociace samaritánů České republiky poskytuje od letošního ledna službu Sanitka splněných přání. Během několika měsíců fungování se podařilo splnit více než 50 nejrůznějších přání vážně nemocným či umírajícím lidem všech věkových kategorií. Služby klientům poskytuje Sanitka splněných přání zdarma a náklady jsou hrazeny z transparentního účtu, na který přispívají jednotliví dárci, ať už fyzické či právnické osoby. Velmi potěší i drobné částky od jednotlivých dárců, kteří se rozhodnou tuto službu podpořit. 

Posádka Sanitky splněných přání typicky sestává ze záchranářky či záchranáře a speciálně proškoleného řidiče. V případě potřeby doplní posádku i lékařka či lékař. Již samotná cesta za splněním přání je pro klienta nezapomenutelným zážitkem. Sanitka je totiž vybavena panoramatickým prosklením, které po celou dobu nabízí dokonalý výhled ven. K pohodlí přispívají nadstandardní nosítka a speciální lůžkoviny zajistí za všech podmínek tepelný komfort. Čeští samaritáni se inspirovali u svých zahraničních partnerů, především pak v Německu, kde sanitky plní přání již řadu let. 

A jaká jsou už splněná přání? Možná chyba, kterou nelze vrátit, možná špatně nastavené životní hodnoty nebo jen zoufalé řešení zoufalé situace… Těžko soudit. V každém případě velmi emotivní a zároveň bolestivé setkání. Takto by mohl začít popis osudu pana Michala, jenž za vysokými zdmi a ostnatým drátem spatřil po více než šesti letech svou maminku. Tu z prachatického hospice do věznice s nejvyšší ostrahou přivezla Sanitka splněných přání. Obavy, pláč a třes celého těla ze setkání, které vzhledem k diagnóze Michalovy maminky jasně zajistilo, že když ne teď, tak už nikdy. Těžko se vcítit do myšlenek obou vzájemně se milujících, když své poslední setkání v životě probíhá v takovém prostředí. Snad výčitky, snad lítost a možná strach o to, co bude, až už tu ten druhý nebude. 

Po více než šedesáti letech manželského života, z něhož poslední tři roky spolu strávili v domově pro seniory, paní navždy odešla. Její životní partner se s ní chtěl naposledy rozloučit, zdravotní stav mu to však „normálním způsobem“ neumožňoval. Naštěstí ale v domově pro seniory věděli o Sanitce splněných přání, a tak i toto přání bylo vyslyšeno a pán mohl svou životní lásku vyprovodit na její poslední cestu osobně. 

S jednotlivými splněnými přáními a možnostmi podpory se můžete seznámit na webu sanitkasplnenychprani.cz či sociálních sítích pod stejným jménem @sanitkasplnenychprani. 

Petra Homolová
Asociace samaritánů České republiky

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne