Slider

Samet na gymplu pohladil duši, poučil a inspiroval

Školství | Leden 2024

Oblíbená byla tradiční sametová kavárna. Foto: Gymnázium Příbram

Historie, svoboda, udržitelnost, vzpomínky, média, kultura – to byla některá z různorodých témat, která 16. listopadu prostoupila prostory příbramského gymnázia, aby jeho studenty spojila v jedno: skvělou atmosférou prodchnutý festival Samet na gymplu. Gymnazisté si tak nejen připomněli odkaz 17. listopadu 1989, ale také řadu dalších souvislostí a témat, která rezonovala společností tehdy nebo jsou aktuální dnes.

Letošní ročník proběhl v dosud největším rozsahu – nabídl více než třicet tvůrčích a zážitkových dílen, besed, simulací či diskusí a bohatý doprovodný program. Organizátorky navázaly na první ročník této akce v roce 2019, a tak mezi těmi, kteří jednotlivé akce vedli, byla vedle neziskových a dalších organizací (Post Bellum, Gender Studies, AmKon, Konsent, Život 90, Greenpeace aj.) i řada pedagogů gymnázia.

Studenti měli možnost si svůj program sestavit podle vlastních preferencí. Někteří tak mohli zažít chemický poplach (včetně plynových masek, gumiček a pytlíků) a podívat se do krytů pod školou, zacvičili si ve spartakiádní atmosféře, prohlédli si autentické předměty z doby před rokem 1989, poslechli si vzpomínky učitelů na jejich středoškolská studia, naučili se ověřovat informace či nahlédli do světa médií 80. let. Jiní se ponořili do historie a blíže se seznámili s komplikovanými životními osudy příbramského rodáka Jana Drdy, zkusili si vytvořit grafické koláže či dobové plakáty nebo si zazpívali písně, které se staly symboly listopadu 89. Mohli se vžít do pocitů aktérů jednání o moskevském protokolu v roce 1968, ale i hlouběji proniknout do témat současných: mediální gramotnosti, korupce, duševního zdraví, udržitelnosti.

O velké přestávce prošel školou průvod studentů a učitelů zpívajících písně známé z podání Karla Kryla nebo Marty Kubišové a po celý den mohli všichni – studenti, učitelé i hosté – posedět v tradiční sametové kavárně nabízející množství skvělých zákusků a nápojů – ovšem za revoluční ceny. 

Celý festival připravila pětice oktavánek Magdaléna Studená, Lada Telenská, Alžběta Dvořáková, Barbora Stachová a Michaela Pelikánová s pomocí dalších studentek z nižších ročníků. „Vedle historie jsme chtěly připomenout i hodnoty, se kterými studenti v listopadu 1989 přišli. A také aby všichni účastníci zažili pohodové, jiné a specifické dopoledne. Proto jsme zvolily festivalovou formu, dopoledne naplněné příjemnou atmosférou, aby ve škole byla cítit zase jiná energie,“ uvedla Magdaléna Studená. „Ze zpětné vazby máme radost a pocit, že se festival povedl. Že se nepřihodilo nic mimořádného a vše fungovalo,“ dodala Lada Telenská.

Josef Fryš
Gymnázium Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne