Slider

S Odrazem do vod příbramské kultury

Kultura | Červenec 2021

Příbram je plná mladých a talentovaných umělců, ne všem se ale dostává pozornosti, kterou si zaslouží.

Příbram je plná mladých a talentovaných umělců, ne všem se ale dostává pozornosti, kterou si zaslouží. A právě to chtějí změnit organizátoři festivalu Odraz, studentské akce, která si klade za cíl podpořit začínající a méně známé umělce z Příbramska a zároveň motivovat mladé lidi k angažovanosti v městském dění. Ač se tu v poslední době událo mnoho zajímavých kulturních akcí, málo jich je vyloženě pro mladé. To bychom chtěli změnit.

 Dvacátého šestého června se Junior klub a jeho okolí zaplní nejrůznějšími druhy umění, od výtvarného až po hudební. Dopoledne budou ve skateparku vystavena díla více než dvaceti mladých umělců – některá bude poté možné si zakoupit v dobročinné aukci. Dalším druhem umění, které zaplní skatepark, je slam poetry – rytmický přednes vlastního, většinou rýmovaného textu před publikem. 

Festival se ovšem nezaměřuje pouze na umění, během odpoledne budou v prostorách Junior klubu promítány filmy z festivalu Jeden svět – projektu Člověka v tísni, který každý rok nabízí množství zajímavých dokumentů s tematikou nejen lidských práv nebo životního prostředí. Kromě toho si návštěvníci festivalu budou moci popovídat s některými příbramskými osobnostmi, které mají co říct například o dobrovolnictví v zahraničí. 

Celý festival večer završí vystoupení méně známých kapel z Příbrami a okolí, které předvedou svoji tvorbu. Během celého dne si mohou návštěvníci festivalu zakoupit nějakou drobnost na bleším trhu a tím přispět na dobrou věc. 

Festival Odraz se rozhodla uspořádat skupina studentů z Gymnázia Příbram pod vedením Martiny Kesslové a Magdalény Kolářové v rámci projektu První krok. Jde o iniciativu Skautského institutu podporovanou Norskými fondy, která pomáhá mladým lidem realizovat nápady na zlepšení svého okolí. Celý festival dále podpořilo Městské kulturní centrum Příbram, které poskytlo prostory Junior klubu a jeho zázemí, a Sportovní zařízení města Příbram, jež pro festival zapůjčila prostory skateparku. 

Matylda Hofschnaidrová, Festival Odraz

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne