Slider

S mordem k sousedům

Život v Příbrami | Duben 2024

Na divadelních prknech se odehrálo společné vystoupení s Herculem Poirotem v hlavní roli. Foto: WŠ Příbram

Na cestě bájemi opředeného Orient expressu se stala brutální vražda. Kriminální příběh od autorky Agathy Christie v čele se slovutným detektivem Herculem Poirotem pobavil v Příbrami žáky středních škol.

Tento projekt se uskutečnil v rámci nově vznikající spolupráce waldorfských škol z Příbrami a Würzburgu za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti. 

Během podzimu školního roku 2023/2024 se rozjela intenzivní komunikace mezi Waldorfskou školou Příbram a Freie Waldorfschule Würzburg o možnostech budoucí spolupráce. Koordinátorky spolupráce, Iva Břendová a Katharina Bechtolsheim, se potkaly online a slovo dalo slovo a byl tu nápad na první pilotní návštěvu v Příbrami, s níž obě strany souhlasily. Bylo tedy už jen třeba stanovit termín, sestavit program a podat žádost na Fond budoucnosti. To vše se zvládlo na přelomu prosince a ledna. A pak už se mohly rozjet samotné přípravy. 

V Příbrami bylo nutné zajistit ubytování, stravování, prostory, domluvit prohlídky a pozvat příbramské školy na představení. Na tom se podílela autorka textu ve spolupráci s ředitelem Robertem Žákem a Jitkou Zemánkovu. Protože jsme chtěli setkání našich žáků co nejintenzivnější, rozhodli jsme se najít ubytování v rodinách. To se z části povedlo, za což jsme velmi rádi a děkujeme všem zapojeným rodinám za jejich významný podíl při budování tohoto nového partnerství škol. Němečtí hosté se u nás cítili velmi dobře a chválili si vlídné a přátelské přijetí. Žáci, kteří zůstali ve škole, byli opečováváni naším kolegou Petrem Tomečkem. 

Přípravy na pobyt se na německé straně ujala třídní učitelka 12. třídy Stephanie Kümpers a jejím úkolem bylo vykomunikovat vše s žáky, jejich rodinami, zajistit jízdenky a předávat informace kolegyni na české straně. Skupinu doprovodil divadelní pedagog Thorsten Hahn a kolega Joachim Brohm. Skupina vyrazila vlakem z Würzburgu dne 7. února 2024 a ve večerních hodinách dorazila do Příbrami, kde je přivítalo sněžení a naše hostitelské rodiny.

 

Obdivuhodné herecké výkony s francouzským akcentem

Protože se jednalo o relativně krátkou návštěvu, byl program nabitý k prasknutí. Čtvrtek byl vyhrazen pro divadelní představení, takže ráno proběhla rychlá příprava jeviště a generální zkouška. A po desáté hodině se již hrnuli první diváci do hlediště. Kromě našich žáků jsme v hledišti mohli přivítat i žáky z Gymnázia Příbram a z ISŠ HPOS Příbram, z čehož jsme měli obrovskou radost. Následovalo první představení v hereckém obsazení první skupiny. Představení bylo celé v němčině, takže pro mladé diváky z Česka to byla výzva.

Pro mnohé možná i první opravdový kontakt s rodilými mluvčími. Po hodině a půl došlo ke střídání hereckých rolí a rozehrálo se druhé představení pro nové publikum. Tentokrát byl zážitek ještě intenzivnější, protože nový detektiv Poirot byl ještě opravdovější než ten předchozí. Diváci byli nadšeni, obdivovali se hereckým výkonům svých vrstevníků a vyzdvihovali francouzský akcent řečníků. 

Po obědové pauze naše hosty a jejich protějšky z Příbrami čekal tříhodinový seznamovací blok s jazykovými prvky, který si pro nás připravily jazykové animátorky Tandemu. Účastníci si hravou formou procvičili pozdravy a seznamovací fráze v jazyce sousedů, dostali prostor pro společnou kooperaci na stavbě ze špaget a marshmallow, formou speed-datingu (krátkých schůzek) se o sobě navzájem dozvěděli spoustu zajímavých věcí a vytvořilo se vzájemné pouto. Večer už pak probíhal ve vlastní režii žáků, v řadě případů dopadl nad očekávání. 

V pátek si naši hosté z Německa prohlédli Hornické muzeum Příbrami a zapojili se do výuky našich žáků. Vyzkoušeli si kreativní seznamovací aktivity u učitelky Michaely Málkové a ponořili se do rytmu eurytmie v dramatické výchově u učitelky Věry Janebové. Odpoledne zájemci navštívili Svatou Horu, kde nás provedla kolegyně Lenka Marková. I tento poslední den se skvěle vydařil, i když už byl znát značná únava všech zúčastněných.  A pro nás z toho plyne ponaučení, že do příštího projektu je potřeba naplánovat větší pauzy mezi jednotlivými programovými body. 

Večer vyvrcholil večeří v restauraci, kde jsme skupině za vše poděkovali, předali jim drobné upomínkové předměty a zhodnotili program setkání. V sobotu 10. února 2024 se skupina z Německa vydala na cestu domů a cestou se zdržela návštěvou našeho hlavního města. Autorka textu doprovodila skupinu do Prahy, pomohla jim s orientací po městě a doprovodila své německé kolegy po nejvýznamnějších pražských památkách. Vše včetně počasí se vydařilo nad očekávání a všichni se mohli spokojeně rozjet do svých domovů.

 

Krátká, ale intenzivní návštěva

V rámci společného vyhodnocení zaznívala z úst německých partnerů slova chvály, pobyt byl pro ně velmi podnětný, odjížděli domů plni dojmů. Byla to zkrátka krátká, ale velmi intenzivní návštěva. Doufáme, že se opět brzy setkáme, jsme totiž srdečně zváni na reciproční návštěvu do Würzburgu. Jdeme se tedy vrhnout na další plánování. 

Iva Břendová
WŠ Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne