Slider

S hledáním příbramských ulic přijde i poučení

Život v Příbrami | Červenec, srpen 2020

Víte, po kom se jmenují příbramské ulice?

U některých názvů je to zcela jasné, některé by si zasloužily více pozornosti. Té se jim nyní dostane díky projektu Poznejte ulice Příbrami.

 V rámci projektu Poznejte ulice Příbrami budou na některých místech pod tabulky se jménem ulice umístěny dodatkové informace vysvětlující pojmenování ulic a jiných veřejných prostranství. Na vytipování nejvýznamnějších lokalit město spolupracovalo s ředitelem Státního oblastního archivu v Praze Danielem Doležalem, který vytvořil seznam 30 míst, a to včetně stručného popisku historického kontextu pojmenování. 

„Řada ulic v Příbrami nese název po bývalých starostech, osobnostech spjatých se slavnou hornickou minulostí nebo umělcích, pro které byla Příbram inspirací. Myslím, že doplnit název ulice vysvětlením, aby nebyl pro současnou i budoucí generaci jen prázdným pojmem, je chvályhodný počin,“ kvitoval nápad kulturní a letopisecké komise starosta města Jan Konvalinka. 

Dodatkové tabulky budou velikostně shodné s oficiálním uličním značením. Provedeny budou v bílé barvě s černou obrubou a černým nápisem. Instalace tabulek, které budou obvykle na začátku a konci ulice, začne v letošním roce. První část tabulek bude na domech umístěna do konce letošního roku, druhá pak napřesrok. V některých případech je potřeba také souhlas památkářů. 

Ulice a náměstí, kde by měly být tabulky umístěny: Q. M. Vyskočila, Sevastopolské náměstí, Kpt. Olesinského, Hlinomazova, Střelecká, Václavské náměstí, náměstí dr. Josefa Theurera, náměstí Arnošta z Pardubic, Hrabákova, Mariánské údolí, Charvátova, Gen. R. Tesaříka, Špitálská, náměstí Hynka Kličky, náměstí J. A. Alise, Mixova, Prof. Karla Pobudy, Heyrovského, Šemberova, Václava Šáry, Karla Hojdena, náměstí Fráni Kučery, Plynárenská, Hermíny Týrlové, Na Flusárně, Primáře Václava Trnky, Podskalí, Kollerova, Klaudova. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne