Slider

Rozvoj Příbrami – máme na víc

Názory | Leden 2021

Kdo by si chtěl v Příbrami postavit třeba atypický dům, nenajde většinou pozemek. Foto: Unsplash

Příbram se za poslední dobu zásadně změnila. Až se dokončí další projekty jako Čekalíkovský rybník, Zelená páteř města, atletický stadion, multifunkční hala, obnova městských plácků nebo cyklostezky, bude tu opravdu radost žít. Co brání dalšímu rozvoji?

 Byty v Praze zdražily na závratnou úroveň a mnozí odcházejí do okolí. Ne však do Příbrami. Jsme jediné město v kraji, kde klesá počet obyvatel, navíc se snižuje podíl ekonomicky aktivních osob. Příbram mívala přes 40 000 lidí, a má tedy dostatečnou infrastrukturu. Nevyužíváme však plně svou kapacitu (například jsme zavřeli některé školy) a mimo jiné máme nižší příjem z rozpočtového určení daní. 

Nedostatek pozemků

Zdá se, že jednu z pravděpodobných brzd stagnace představuje nedostatek volných pozemků především pro individuální bydlení. V realitní nabídce teď není ani jeden. Pokud by chtěl někdo stavět přímo v Příbrami a pořídit si k tomu pozemek, má nyní smůlu. Platí to jak pro nově příchozí, tak občany, kteří by se chtěli přestěhovat z paneláku. Pozemky se stávají nedostatkovým zbožím a neúměrně zdražují. Pomohlo by, kdyby developeři mezi sebou soupeřili kvalitou a cenou. Tak to ale není a cena několika mála ploch, které se prodají, bývá přitažená za vlasy. Dostupné individuální bydlení v Příbrami se stává utopií. Město má přitom přes 100 hektarů rozvojových ploch na bydlení. Tak co je špatně? 

V dřívějších dobách se nad rozvojem moc nepřemýšlelo. Město se svého času vzdalo kontroly nad podstatnými sítěmi v některých rozvojových zónách a dopustilo, že se různí vlastníci navzájem blokují. Musíme lokality odblokovat a za pomoci plánovacích smluv a smluv o spolupráci začít pracovat jinak. Mnoho měst má propracovaná pravidla, a stačí se tak inspirovat. 

Město vlastní největší souvislou lokalitu pro individuální bydlení v Příbrami – 56 000 m2 na Fantově louce. Tu by mělo samo rozvíjet. Dnes je běžné, že na takových plochách města úspěšně pracují samostatně. Připraví projekt, zainvestují a vybudují sítě, prodávají… Prostředky vynaložené na rozvoj se násobně vrátí nejen v tržbách za pozemky, ale i v následném příjmu městského rozpočtu podle počtu obyvatel. Jako dobrý hospodář nemá město žádný důvod nechat pozemky ležet ladem. Tak proč nemáme tu odvahu? 

Fantova louka nestačí

Město vlastní i menší pozemky v několika dalších lokalitách. Ani tady bychom měli podporovat rozvoj a umožnit jejich scelení. Samotná Fantova louka totiž nestačí. A samozřejmě je třeba koncepčně pracovat na rozvoji města – v oblasti bydlení, zaměstnanosti i volnočasových aktivit. Zvýšíme tak atraktivitu pro investory přinášející kvalitní pracovní místa a infrastrukturu pro volný čas. 

Blýská se na lepší časy. Probíhají práce na generelu dopravy, generelu vodohospodářského majetku, nastavení územního plánu podle moderních trendů, přijali jsme koncepci v oblasti sportu a sportovních zařízení atd. Snad se tak posouváme a budeme tím krásným městem pro život, kam se budou chtít lidé stěhovat, kde najdou dostupné a kvalitní bydlení, zajímavá pracovní místa a nejlepší zázemí pro volný čas. 

Jiří Holý, radní města; autor působí jako developer

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne