Slider

Rozvoj chaty Granit máme ve svých rukách

Názory | Březen 2021

Chatu budou spravovat Sportovní zařízení města Příbram.

Na lednovém zastupitelstvu města Příbram bylo rozhodnuto o svěření správy chaty Granit a přilehlých pozemků příspěvkové organizaci Sportovní zařízení města Příbram. Zpracovali jsme a vedení města předložili studii proveditelnosti záměru.

Chatu Granit doposud navštěvovali zejména zaměstnanci městského úřadu. Příspěvková organizace Sportovní zařízení města Příbram by ráda rozšířila možnosti ubytování a cílila na skupiny sportovců, aktivní osoby s cílem turistiky, rodiny s dětmi, skupinové zájezdy dětí, soustředění sportovních organizací z širokého okolí i příbramských sportovních klubů nebo seniory. Obsáhlou skupinu aktivních sportujících by mohly doplnit komerční aktivity s cílem zábavy (teambuildingy, rodinné oslavy a jiné). Pro svátky a významné dny se nabízejí nejrůznější jednorázové akce – degustace, ochutnávky či sportovní turnaje.

 

Žádný pětihvězdičkový hotel

Cílem provozu pod záštitou SZM Příbram je zanechat chatu Granit ve stejné podobě, avšak s postupnými lokálními investičními akcemi a zásahy, které povedou k odstranění stavebně-technologických problémů budovy, zvýšení uživatelského komfortu a zkvalitnění služeb. Chceme vytvořit čisté a uživatelsky přívětivé prostředí, nikoli přetvořit chatu na čtyř nebo pětihvězdičkový hotel. I tak je ale třeba počítat s tím, že plánované pozvednutí kvality ubytování bude mít výrazný vliv na cenovou strategii chaty Granit. 

Stávající stav budovy není ani výborný, ale ani kritický. Vzhled a vybavení chaty skýtá určitý rozvojový potenciál a dospět k uspokojivému provozu není nemožné. Naším cílem je provozovat chatu podle jasně dané nově nastavené koncepce, a to při zachování kouzla tradiční horské chaty na Šumavě. Součástí koncepce je nastavení dlouhodobé strategie, při které bude provoz zaměřen na zamýšlenou cílovou skupinu s důrazem na kvalitu služeb, jejímž výsledkem bude generování výnosů, které pokryjí veškeré provozní náklady a v dlouhodobém horizontu přinesou případný ekonomický, a hlavně společenský zisk městu Příbram. 

Mezi ty nejnutnější opravy, které bude potřeba udělat, spadá například výměna topného systému, popřípadě výměna kotle, nové větrání v koupelně, vodovodní potrubí v zámrzné hloubce, oprava vnitřních omítek a výměna nábytku. 

V současné době pracujeme na celkovém auditu budovy. Aby byla chata co nejatraktivnější, chceme kromě nutných oprav a investic také zkvalitňovat nabízené služby a zavádět i některé zcela nové. Chata by se tak mohla dočkat například privátní sauny, sportovních balíčků na míru nebo venkovního posezení s grilem.

 

V létě na zkoušku, na podzim první investice

Současná doba nyní nepovoluje chatu Granit provozovat. V případě, že se protiepidemická opatření uvolní a provoz ubytování bude povolen, bude chata fungovat ještě nějakou dobu pod Odborem správy majetku Městského úřadu Příbram. Předání veškeré agendy SZM Příbram je v plánu v červnu 2021, a organizace si tak vyzkouší stávající provoz přes léto. Lépe pochopíme a odhalíme všechna možná úskalí, ale také jistě nalezneme další možné příležitosti pro zlepšení. Letní sezona pro nás bude hodně důležitá a věřím, že i velmi přínosná pro budoucí fungování. Na podzim, kdy je turistická aktivita o poznání slabší, bude chata uzavřena pro opravy a zamýšlené realizace tak, aby na zimní sezonu 2021/2022 bylo vše připravené. 

Stěžejními úkoly pro organizaci SZM Příbram jsou nyní změna koncepce provozu včetně změny ceníku a zajištění provozu, zaměření se na cílovou skupinu sportujících aktivních jedinců i skupin, dlouhodobý strategický záměr, plánování vstupních a průběžných opravných a investičních akcí, elektronizace a digitalizace provozu a celkové zvýšení kvality ubytovacích služeb. 

Sportovní zařízení města jsou otevřena nápadům a připomínkám občanů i dalších zájemců o ubytování. Vyzýváme tak všechny, kdo mají nějaký zajímavý podnět, ať už k stávajícímu či budoucímu provozu chaty, aby jej zaslali na email slaba@pb.cz

Jan Slaba, ředitel SZM


Interiér

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne