Slider

Rozpočet pro rok 2022 bude schodkový

Život v Příbrami | Leden 2022

Rozpočet je nejdůležitějším dokumentem pro hospodaření města v daném roce.

Příbramské zastupitelstvo schválilo rozpočet města na rok 2022. V příštím roce je naplánováno několik projektů, mezi které patří například dokončení stavby Domova seniorů v Žežické ulici nebo revitalizace okolí Čekalíkovského rybníka o rozloze 2,5 hektaru.

 

Hlavním bodem prosincového jednání zastupitelstva bylo schvalování rozpočtu města na rok 2022. Rozpočet byl schválen jako schodkový, kdy na straně příjmů je částka téměř 994 milionů korun. Na straně výdajů byla schválena suma 1,144 miliardy korun, z toho je na opravy a investice vyčleněno 415 milionů korun. Schodek ve výši 150 milionů korun bude kryt vlastními finančními prostředky uspořenými na účtech města. 

„Rozpočet byl navržen a schválen jako schodkový s ohledem na řadu finančně významných projektů, které chceme v příštím roce realizovat. Mezi největší se dá počítat například rekonstrukce Prokopské ulice na Březových Horách, výměna vodohospodářského majetku v Milínské ulici, revitalizace okolí Čekalíkovského rybníka, dokončení revitalizace ulice Gen. Kholla, dokončení stavby detašovaného pracoviště Domova seniorů,“ vysvětlil místostarosta a ekonom města Martin Buršík. 

Mezi další zásadní projekty patří zahájení rekonstrukce aquaparku nebo vybudování hřiště na Cihelně. „S prostředky v řádech desítek milionů se počítá na opravy komunikací, výkup potřebných pozemků a opravy škol. Výčet by mohl být mnohem delší,“ dodal místostarosta s tím, že schválený rozpočet je možné prostudovat na webu města pribram.eu. 

Rozpočet je nejdůležitějším dokumentem pro hospodaření města v daném roce. Samotnému schvalování rozpočtu předcházelo několik projednávání, ať už to bylo jednání finančního výboru, projednání s veřejností nebo předjednání na poradě se zastupiteli. „Rozpočet je důležitý dokument a jsem rád, že se zastupitelé účastní zmíněného předjednání, kde je prostor pro podávání pozměňovacích návrhů. Letošní předjednání bylo velmi konstruktivní, bylo vzneseno několik návrhů na změny v jednotlivých kapitolách,“ komentoval přípravu rozpočtu Martin Buršík. Podle něj zastupitelé, kteří navrhovali navýšení některých položek, sami aktivně hledali způsob, kde naopak prostředky snížit, aby se neprohluboval schodek. 

Kromě samotného rozpočtu na rok 2022 zastupitelé také schválili rozpočtový výhled na roky 2023 až 2026. V tomto případě jde o velmi hrubou představu o příjmech a výdajích města. Během jednání však bylo konstatováno, že doba je velmi turbulentní, a proto se na následující leta cokoliv obtížně odhaduje. 

sdb

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne