Slider

Rozhledna na Veselém vrchu: Člověk by zde trávil hodiny

Brdy | Duben 2021

Rozhledna na Veselém vrchu. Foto (2x): Jaroslav Hodrment

Příroda se začíná probouzet, a proto je mimo jiné dobré udělat si obrázek také o nedalekých rozhlednách. Začněme tou na Veselém vrchu (489 m) nedaleko osady Mokrsko (součást obce Chotilsko), v sousedství vodní nádrže Slapy.

Rozhledna z nerezové oceli na Veselém vrchu měří 42 m, má točité roštové schodiště (137 schodů) a rozhledovou plošinou ve výši 25 m, na níž jsou na každé straně k dispozici nákresy vyhlídkových bodů. Vznikla v roce 1999 jako základová stanice veřejné radiotelefonní sítě. 

Za dobrého počasí je zde rozhled opravdu impozantní, specifický tím, že odtud vidíme jak Povltaví (významnou část Slapské vodní nádrže), tak i Brdy a Hřebeny. Člověk by zde mohl trávit hodiny. Nedaleká Drtinova rozhledna, jedno z nejkrásnějších míst středního Povltaví, národní přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály, hrad Vysoký Chlumec, zámeček Čelina, brdský Třemšín, vrcholy Praha, Tok, Brda, celé pásmo Hřebenů s barokním areálem Skalka. A to nemluvím o dálkových pohledech na Šumavu, Milešovku, Říp a vrcholy Krkonoš.  

V souvislosti s výletem na Veselý vrch je třeba zmínit také naučnou stezku Zlaté psí hory, kterou v roce 1999 zřídil Český klub zlatokopů u příležitosti světového mistrovství v rýžování zlata na Kocábě. Stalo se tak v období, kdy se společným úsilím řady měst, obcí a občanských sdružení podařilo zamezit průzkumu ložisek zlata (pod Veselým vrchem se ho prý skrývá téměř 100 tun) s ohledem na zachování životního prostředí. Stezka vytváří okruh a vede v blízkosti Veselého a Ostrého vrchu, kolem štoly Josef (vyražena v letech 1981–91 v souvislosti s geologickým průzkumem zlatonosných ložisek) a dále do blízkosti Vltavy.  

Zaparkovat můžeme na rozsáhlém parkovišti na okraji Mokrska, otevřeno je v dubnu (so, ne, svátek 11.00–17.00), v květnu (so, ne, svátek 10.00–17.00), v červnu, červenci, srpnu (denně mimo pondělí 10.00–18.00), v září a říjnu (so, ne, svátek 11.00–16.00). Vstupné činí 30 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma. Rozhlednu provozuje obec Chotilsko, u paty objektu se nachází stánek s občerstvením a pohlednicemi. V nedaleké Prostřední Lhotě můžete také navštívit Muzeum života venkovského obyvatelstva středního Povltaví.

Při plánování výletu dodržujte aktuálně platná protipandemická opatření.  

Jaroslav Hodrment

 

  • GPS poloha startu: parkoviště Mokrsko; 49.7457631N, 14.3387281E
  • Oblast: Střední Povltaví
  • Trasa: mapy.cz/s/hepudabuta
  • Délka: 850 m
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká
  • Značení: z parkoviště na NS Zlaté Psí hory, odbočit vlevo na žlutou
  • Zajímavosti na cestě: osada Mokrsko, Naučná stezka Zlaté Psí hory
  • Další tipy na výlet: brdyapodbrdsko.cz

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne