Slider

Rozhledna Na Skále: Překrásný výhled na jihozápadní Brdy

Brdy | Květen 2021

Rozhledna Na Skále a pohled z ní směrem k Třemšínu, dole mírně vpravo je vidět rybník V Úličkách. Foto (2x): Jaroslav Hodrment

Rozhlednu Na Skále najdeme na stejnojmenném kopci (673 m) nedaleko Železného Újezda (spadá pod obec Čížkov). Rozhledna sice neleží uvnitř území CHKO Brdy, ale je jen asi 500 m od její jihozápadní hranice, opravdu v pěkné poloze, umožňující kruhový rozhled.

Rozhlednu Na Skále tvoří více než 40 m vysoký stožár z nerez oceli, sloužící zároveň jako vysílač. Po točitém roštovém schodišti se 137 schody vystoupáme na vyhlídkovou plošinu ve výši 25 metrů. Odměnou za námahu nám bude opravdu překrásný rozhled, zejména na blízký protisvah jihozápadních Brd. 

Hledíme-li přes Přírodní rezervaci Fajmanovy skály a Klenky a Přírodní rezervaci Chynínské buky, dobře nás zorientuje vrchol Nad Maráskem (805 m) a vedle něho vpravo stožár vysílače Na Burku. Podíváme-li se naopak vlevo od vrcholu Nad Maráskem, můžeme zaregistrovat zajímavost – jakoby těsně nad vrcholky stromů uvidíme kopuli radaru na Praze (862 m), která je ovšem ve skutečnosti mnohem dále, ještě skoro 10 km za hřebenem. Hledíme-li více vpravo, můžeme mimo jiné spatřit 8 km vzdálený vrcholek Třemšína, pro nás Příbramany z odvrácené strany. Za dobré viditelnosti se nám naskytne pohled na zvlněnou krajinu jižního Plzeňska, ale také Šumavu, Český les, Krušné hory či Blanský les. 

Do Železného Újezda nás dovede cyklotrasa 2039, přímo k rozhledně pak 2149. Můžeme se také vydat po asi dvoukilometrové kruhové Naučné stezce Železný Újezd. Ti pohodlnější mohou auto zaparkovat přímo na okraji lesa pod rozhlednou. Rozhledna je otevřena v květnu až říjnu (10.00–12.00, 12.30–17.00), vstupné je 15 korun. 

Pokud se již ocitneme v Železném Újezdu, nenecháme si ujít návštěvu nedalekého romantického rybníka V Úličkách (nebo také Ouličky). Jde o evropsky významnou lokalitu (v návrhu je přírodní rezervace) s četnými mokřady a vodním ptactvem.  

Při plánování výletu sledujte aktuálně platná protipandemická opatření.  

Jaroslav Hodrment

  • GPS poloha startu: Železný Újezd, počátek naučné stezky, 49.5616358N, 13.6739994E
  • Oblast: Jihozápadní Brdy
  • Trasa naučné stezky: mapy.cz/s/huhebululu
  • Délka: asi 2 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká
  • Značení: ze Železného Újezda
  • Zajímavosti: nedaleký rybník V Úličkách
  • Další tipy na výlet: brdyapodbrdsko.cz 

 

Rybník V Úličkách

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne