Slider

Rodí se nová podoba náměstí J. A. Alise

Rozvoj města | Leden 2023

Návrh zpřehledňuje dopravní situaci a zlepšuje orientaci na náměstí. Jsou zde vymezené zóny pro dopravu, volná prostranství, místa pro kulturu a trhy, předzahrádky kaváren i posezení ve stínu stromů.

Po podzimním představení vítězného návrhu architektonické soutěže, která řeší podobu náměstí J. A. Alise na Březových Horách, se mezi odborníky i laickou veřejností rozpoutala debata, nakolik bude návrh přínosem pro náměstí samotné, obyvatele i návštěvníky Březových Hor a jaké prvky či navržená řešení jsou vhodné či které by stály za změnu. Kahan přispívá k této veřejné debatě prezentací vítězného návrhu studia monom works.

 

Do 16. listopadu se v Galerie Františka Drtikola mohla příbramská veřejnost seznámit se všemi šesti soutěžními návrhy, které byly přihlášeny do architektonické soutěže na revitalizaci březohorského náměstí J. A. Alise. V polovině listopadu se pak v téže instituci uskutečnila diskuse s tvůrci návrhů. Z debaty samotné, ale také vyjádření v médiích či na sociálních sítích je patrné, že některým se návrh líbí, jiní mají dílčí výhrady a někteří jej zcela zavrhují. V zájmu veřejné diskuse prezentujeme vítězný návrh studia monom works, které pracovalo ve složení: Ing. arch. Michal Bernart, Ing. arch. Igor Hobza, Ing. arch. Jitka Rumlová, Ing. arch. Jakub Vašek, Petra Malinská, Ing. arch. Leoš Drmola. 

Hodnotící porota byla složena ze závislé a nezávislé části, kdy v závislé měli hlas starosta Jan Konvalinka, ředitelka Státního okresního archivu Příbram Věra Smolová a coby náhradník za ředitele Hornického muzea Příbram Josefa Velfla dnes už bývalý 1. místostarosta Martin Buršík. V nezávislé části o výběru vítězného návrhu rozhodovali Ing. arch. Ivan Plicka, Ing. Vladimír Sitta, Ing. arch. David Mateásko a jako náhradník Ing. arch Patrik Hoffman, který zastupoval za nepřítomnou Ing. arch. Jitku Ressovou. 

Rekonstrukce náměstí se připravuje již dlouho a architektonická soutěž je důležitým, přesto dílčím prvkem celého procesu. K rekonstrukci náměstí se od počátku mohla vyjadřovat veřejnost např. formou pocitových map nebo veřejné diskuse (více např. v Kahanu 6/2020, 7/2020, 9/2020, 12/2020).

 

Anotace monom works k vítěznému návrhu

Náměstí J. A. Alise je stejně jako náměstí Hynka Kličky v současnosti definované bohužel pouze svým názvem, nikoliv skutečným významem. Celé prostranství je nepřehledné, nebezpečné a znesnadňuje pohyb chodcům, řidičům i cyklistům. Tím navíc připravuje náměstí nejen o jeho charisma, identitu, důstojnost, ale také o využitelnost pro místní obyvatele. 

Návrh si klade za cíl vrátit náměstí tuto identitu a charisma, učinit ho důstojným centrem z hlediska významu historického, ale také městotvorného. Vytvořit takový prostor, který budou místní moci a také chtít hojně navštěvovat a využívat v plné míře napříč ročními obdobími. Prostor pro trhy, kulturu, vánoční slavnosti, ale také pro běžné setkávání v rámci všedních dní ve stínu stromů nebo v kavárně. Neméně důležité je citlivě pracovat s přírodními prvky ve městě, tedy s vegetací, a především s vodou. Využít jejich estetických hodnot a zároveň díky nim pomoci s ochlazováním náměstí během horkých letních dní.

 

Komentář poroty

Porota ocenila kultivovaný názor i prezentaci budoucí podoby náměstí J. A. Alise a náměstí Hynka Kličky. Návrh přináší jasný názor na organizaci řešeného prostoru, respektují historii místa a odkazující se na ni. Návrh propojuje obě náměstí do jednoho celku; k případnému dopracování porota doporučuje koncepci stromové zeleně tak, aby jednoznačněji vymezila prostor obou náměstí a potvrdila jejich propojení. 

Návrh pracuje i s jednotlivými detaily parteru, které přinášejí do řešeného prostoru nosné dílčí příběhy. Návrh také pracuje s reálnou recyklací stávající dlažby. Ceněn je návrh nového vodního prvku, včetně koncepce hospodaření s vodou; problematické se může jevit využití neupravené dešťové vody tam, kde bude docházet k přímému kontaktu s návštěvníky náměstí. Dopravní řešení je jasné a přináší potřebné zklidnění celého řešeného prostoru i s přihlédnutím k budoucímu poklesu dopravní zátěže v ulicích Husova a Rožmitálská po vybudování obchvatu města. Ceněno je nové umístění zastávek městské hromadné autobusové dopravy, vhodně vymístěných z prostoru náměstí, a přesto v dobré pěší dostupnosti. Porota rovněž ocenila celkové zapojení řešení do širšího urbanistického kontextu, včetně návrhu dostaveb volných parcel náměstí vymezujících.

Vizualizace, anotace, legenda a popisky k obrázkům: monom works
Téma zpracoval: Stanislav D. Břeň

 

Legenda

A         Historická dlažba: původní recyklovaná dlažba náměstí

B         Historická dlažba v místě starší komunikace: původní recyklovaná dlažba náměstí, která je od okolní dlažby odlišná natočením vzoru ve směru původní cesty

C         Kamenná mozaika v okolí kostela: obnovena podle původního vzoru

D         Dlažba s širokou spárou: recyklovaná původní dlažba kladená s většími spárami pro lepší vsak vody, použitá v místě parkovacích stání a v bezprostředním okolí stromů

E         Pojížděná dlažba: recyklovaná kamenná dlažba ve formátu původní historické dlažby

F         Velkoformátový kámen: značí linie podzemních štol a šachet prokreslených na povrch

G         Beton: světlé betonové obrubníky zajišťující výrazné vizuální rozlišení pojížděných a pochozích ploch

H         Mlatový povrch

I          Travnatý povrch

01        Socha s lípou: Nově ohraničena betonovou kruhovou lavicí, která postupně navazuje na úroveň náměstí, a umožňuje tak přístup k soše, lípě i pítku. Je místem pro odpočinek s výhledem na kostel i okolní lesy. Průměr lavice činí 12,4 m, a odkazuje tak na velikost vodního kole v Ševčinském dole.

02        Historická stopa: Do povrchu náměstí jsou ve formě kamenných linií a ploch prokresleny trasy podzemních štol a šachet Vojtěšské žíly doplněné o jednoduchý informativní popis vyrytý do kamene.

03        Vodní prvky: V trase Vojtěšské hlavní žíly je umístěna vodní strouha, která slouží také jako odvod dešťové vody z horní části náměstí. Podél ní jsou rozmístěna tři kola o průměrech 4 m, 3 m a 1,5 m, která odkazují na vodní kola v dolech. Největší z nich je umístěno přímo ve strouze a má stejně jako zbylá kola zároveň funkci mlhoviště.

04        Odpočívárna: Lavičky a herní prvky umístěné v zákoutí se vzrostlými stromy umožňují krytý výhled na náměstí s kostelem a vodními prvky.

05        Stromořadí: Linie stromů je proložena lavičkami, a nabízí tak klidné posezení ve stínu. Stromy zároveň pocitově vymezují průjezd pro obyvatele přilehlých objektů.

06        Parkování: Je proložené stromy navazujícími na sousední hlohy.

07        Rehabilitované stromořadí hlohů: Hlohy jsou součástí rozšířeného chodníku před školní družinou. V jejich bezprostředním okolí se nachází dlažba se širší spárou pro lepší vsak vody. Před družinou v rámci je umístěno také K+R a cyklostojany.

08        Předzahrádky u náměstí J. A. Alise: Rozšířený chodník umožňuje pohodlné umístění venkovního sezení restaurací společně se stromořadím a parkováním pro kola i automobily.

09        Dělicí linie: Ve formě tenkých betonových pásků dělí linie prostor pro případné předzahrádky od volného prostoru před sochou. Rozdělení prostorů je vizuálně podpořeno trojicí lamp a lavicemi umístěnými na linii.

10        Volný prostor před sochou: Prostor vymezený dělicí linií nechává jako dominantu vyniknout sochu sv. Jana Nepomuckého s památnou lípou, současně umožňuje nerušený výhled na objekty Ševčinského dolu a přilehlé lesy. Jedinými prvky ve volném prostoru jsou tři štěrbinové žlaby, které jemně protkávají historickou dlažbu a pomáhají odvodnit plochu náměstí.

11        Předzahrádky na náměstí Hynka Kličky: Společně se stromořadím je venkovní sezení umístěno na nově vytvořené ploše náměstí.

12        Parková plocha: Zachovaná parková plocha úhlopříčně předělená cestou s lavičkami.

13        Obytná zóna: Určená pro zpřístupnění domů u náměstí.

14        Stará cesta

15        Májka/Vánoční stromek

16        Pódium

17        Napojení na technickou infrastrukturu

18        Rozcestník

19        Infotabule

20        Pítko

21        Hydrant

22        Prolézačka

23        Cyklostojan

24        Zastávka MHD

25        Odpadkový koš

Návrh zpřehledňuje dopravní situaci a zlepšuje orientaci na náměstí. Jsou zde vymezené zóny pro dopravu, volná prostranství, místa pro kulturu a trhy, předzahrádky kaváren i posezení ve stínu stromů.

 

Vodní prvky volně interpretují důlní kola a struhy, které přiváděly vodu z hor jako zdroj energie k čerpání vody z místních dolů. Kola mají nejen estetickou a edukativní hodnotu, ale zároveň fungují jako mlhoviště nebo fontána pro zpříjemnění horkých letních dnů. V neposlední řadě poslouží dětem (i dospělým) jako netradiční osvěžující prolézačka.

 

Namísto sloupků s řetězy je kolem sochy sv. Jana Nepomuckého umístěna kruhová lavice, která sochu i lípu chrání a zároveň také umožňuje stíněné posezení v centru náměstí.

 

Povrch náměstí je protkán liniemi – otisk důlních děl, na povrch každodenního světa se dostává důležitá součást historie. Ve skutečných pozicích důlních děl pod povrchem země jsou na náměstí vidět linie z hladce opracovaných kamenných bloků v kontrastu k hrubé historické dlažbě jako memento lidské činnosti ukryté desítky metrů pod náměstím.

 

Lavice kolem sochy sv. Jana Nepomuckého postupně navazuje na úroveň náměstí, umožňuje tak přístup k pítku, soše i lípě. Zároveň vymezuje plochu mlatu, která významně pomáhá vsakování vody, a přispívá tak lepším vegetačním podmínkám pro památnou lípu.

 

Předprostor sochy sv. Jana Nepomuckého je navržen jako klidná volná plocha, která nechává vyniknout dominantám sochy a lípy.

Hladké linie, které značí podzemní štoly, jsou na několika místech opatřeny krátkým textem vytesaným do kamene s informacemi o jejich historii, technických náležitostech a jiných zajímavostech, a stávají se tak další vrstvou přeměny náměstí.

Namísto sloupků s řetězy je kolem sochy sv. Jana Nepomuckého umístěna kruhová lavice, která sochu i lípu chrání a zároveň také umožňuje stíněné posezení v centru náměstí.

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne