Slider

Říjen v HMP: archeologie, poutní cesty, běh i šprýmování

Život v Příbrami | Říjen 2023

Z loňského Havířského šprýmování. Foto (2×): Hornické muzeum Příbram

Hornické muzeum Příbram připravilo na říjen pestrý program, ve kterém si každý najde to své. Těšit se můžete na hornické pohádky v tajuplném podzemí, archeologický workshop, přednášku nebo celodenní zábavný program s hrami pro děti.

 

O víkendu 7. a 8. října se od 9.00 do 17.00 v areálu dolu Anna koná zajímavá akce pro rodiny s dětmi od tří let, a to speciální prohlídky Prokopské štoly doprovázené pohádkami a vyprávěním havířů. Chybět nemůže ani jízda důlním vláčkem do tajuplně osvětleného podzemí. Vzhledem k omezené kapacitě muzeum doporučuje rezervaci na telefonním čísle 318 630 149.

 

Archeologické dílny

Zajímá vás historie a chtěli byste si vyzkoušet, co obnáší práce archeologa? Pak navštivte archeologické dílny v kulturně vzdělávacím centru v areálu dolu Anna, kde se v archeologa na chvíli proměníte a okusíte radosti i strasti této atraktivní vědy. Akce se koná při příležitosti Mezinárodního dne archeologie v sobotu 7. října od 10.00 do 17.00.

 

Pouť za humna – na kole do Altöttingu

Svatá Hora u Příbrami a bavorský Altötting jsou mariánská poutní místa se staletou tradicí. Co mají společného a v čem se liší? Panuje tam čilý poutní ruch, nebo všichni putují už jen svatojakubskou cestou do Santiaga de Compostela? O své cyklistické pouti od Panny Marie Svatohorské k Milostné Panně Marii z Altöttingu bude vyprávět historička Lenka Blažková, a to ve středu 18. října od 18.00 v kulturně vzdělávacím centru v areálu dolu Anna. 

Přednáška je prvním počinem projektu „230 let bavorských poutí na Svatou Horu u Příbrami“ (2025), na němž se Hornické muzeum Příbram podílí spolu s Podbrdským muzeem v Rožmitále pod Třemšínem.

 

Běh pro republiku

V neděli 22. října se v okolí Památníku Vojna, pobočky Hornického muzea Příbram, koná Běh pro republiku, jehož cílem je připomenout si vznik republiky i osud lidí uvězněných v táboře Vojna a v dalších komunistických vězeních. Pětikilometrová trasa zavede běžce na místa spjatá s osudy politických vězňů, kteří byli ve vykonstruovaných procesech odsouzeni na dlouhá léta žaláře právě v bývalém lágru Vojna. Organizátoři akce se inspirovali v Berlíně, kde je každoročně pořádán běh podél Berlínské zdi jako připomínka všech, kteří zahynuli při pokusu dostat se v letech 1961–1989 na svobodu. 

Od 9.00 se koná registrace běžců v Památníku Vojna, v 10.00 je start závodu dětí na 200 m, v 10.25 začíná pěší závod a v 10.30 vybíhají dospělí. 

Neblahé osudy nespravedlivě perzekvovaných osob si mohou zájemci připomenout v průběhu celého roku, a to díky naučné stezce s názvem Po stopách politických vězňů. Na její trase je rozmístěno sedm informačních panelů představujících konkrétní místa a příběhy politických vězňů. Prostřednictvím těchto příběhů stezka propojuje Památník Vojna, Lešetice, Žežice, Brod, vlakové nádraží v Příbrami a Svatou Horu.

 

Havířské šprýmování

Při příležitosti státního svátku a Dne Středočeského kraje v sobotu 28. října otevírá Hornické muzeum Příbram své expozice i mimopříbramské pobočky za symbolické vstupné jedna koruna. V areálu Ševčinského dolu bude navíc od 10.00 do 16.00 připraven zábavný program pro rodiny s dětmi s názvem Havířské šprýmování, který hravou formou přiblíží práci i každodenní život horníků v minulosti. Návštěvníci se mohou těšit například na zábavné hry a kvízy s hornickou tematikou, na jízdu hornickým vláčkem nebo na hledání vzorků minerálů na odvalu. 

Stanislava Moravcová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne