Slider

Relaxační zóna je přizpůsobena i handicapovaným pacientům

Zdravotnictví | Listopad 2020

Nová relaxační zóna je přístupná pacientům i široké veřejnosti. Foto: ONP

Příbramská nemocnice otevřela druhou relaxační zónu pro pacienty i veřejnost. Najdete ji ve zdabořském areálu, kde se koncentruje následná péče.

 

Před dvěma lety příbramská nemocnice otevřela ve svém zdabořském areálu, kde je soustředěna především následná péče, veřejně dostupný bezbariérový prostor, kde je možné si odpočinout nebo zacvičit. Již tehdy byly úpravy kromě stavebních prací na zpevněných plochách hrazeny ze sponzorských a grantových prostředků. Zóna zaznamenala velkou pozitivní odezvu.

Podobné místo navíc původně chybělo v obou areálech. Nebylo proto divu, že se z řad zaměstnanců nemocnice začalo velmi brzy ozývat přání, aby obdobný prostor vznikl i v areálu 1, kde je poskytována zejména péče akutní. A tak jsme zase začali oslovovat sponzory a hledali partnera, který by nám druhou relaxační zónu nakreslil. 

Každá nemocnice žije především medicínou. Ale neméně důležité jsou pro pacienty také empatie našeho personálu, prostředí, v němž během hospitalizace pobývají, možnost být se svými blízkými i mimo samotné „zdi nemocničních pavilonů“. Stejně důležité je pro pacienty, kteří se po prodělané akutní léčbě svých onemocnění nebo některých zákrocích „učí“ znovu chodit (ať už o berlích, nebo v chodítkách) v reálných podmínkách, absolvovat část aktivit s našimi dobrovolníky při hezkém počasí venku a mít kde posedět se svojí rodinou v pauze mezi ambulantními vyšetřeními. 

Obě relaxační zóny jsou veřejně přístupné a jsou k dispozici prakticky všem s jedinou podmínkou – neničit vybavení. Celková hodnota zóny je téměř půl milionu korun, přičemž jen potřebné stavební práce a nezbytné terénní úpravy stály asi 300 000 korun. Hlavními partnery jsou Wheelabrator Czech, Nadační fond Veolia, 1. FK Příbram a Kovohutě Příbram nástupnická. Dík patří všem, kteří se na vzniku druhé relaxační zóny podíleli – našim partnerům z řad sponzorů, našim zaměstnancům, a to i těm, kteří přicházeli se svými nápady nebo díky kterým má část laviček správnou výšku tak, aby na nich mohli bez jakýchkoli problémů posedět i pacienti po totálních endoprotézách. 

Stanislav Holobrada, Oblastní nemocnice Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne