Slider

Rekonstrukce je dokončena, od září divadlo funguje v běžném režimu

Rozvoj města | Říjen 2020

Velká scéna při rekonstrukci...

V loňském roce jsme si připomněli šedesáté výročí otevření kulturního domu. Památkově chráněný objekt prochází průběžně potřebnou obnovou a v letošním roce byla zrealizována rekonstrukce velké scény.

Kulturní dům za svou šedesátiletou historii prošel několika změnami, ovšem zásadní a vzhledem ke stáří objektu potřebné opravy probíhají až v posledních letech. V roce 2016 se uskutečnila rekonstrukce kinosálu, kde jsme se kromě obměny mobiliáře dočkali také 3D formátu promítání. Dnes příbramské kino patří mezi nejnavštěvovanější jednosálová kina.  

Svého se dočkal také estrádní sál, kde v roce 2018 proběhla akustická úprava, díky níž je tento prostor vhodný i pro pořádání koncertů. O rok později estrádní sál prošel další úpravou, kdy mimo jiné byly vyměněny parkety v celém sále.  

Obrovský pokrok v kulturním domě jsme zaznamenali v roce 2019. V roce svého šedesátého výročí se díky výstavbě výtahu stal celý kulturní dům, tedy kromě balkonu velké scény, bezbariérovým. Na tento projekt navazovala také úprava okolí, kdy v letošním roce byl dokončen bezbariérový přístup ke kulturnímu domu.  

Vraťme se ale k tomu aktuálně nejdůležitějšímu, tedy k rekonstrukci velké scény. Tato rekonstrukce proměnila velkou scénu k nepoznání. Je zde zcela nové uspořádání sedadel, které sice ubralo několik míst, zato nabízí divákům znatelně větší komfort. Oproti minulosti jsme se dočkali také nové barevnosti sálu. Zmíněná sedadla již nejsou v červené barvě, ale jsou zelená s hnědými područkami, koberec je v barvě šedé a výmalba sálu je okrová. Barevnou změnu doplňuje nová opona, která již není černá, ale lahvově zelená. To vše podtrhuje nové osvětlení. V sále je nyní vyčleněno šest míst pro vozíčkáře a je také pamatováno na nedoslýchavé spoluobčany, pro které byl sál vybaven indukční smyčkou, která jim zajistí možnost plnohodnotného kulturního zážitku.  

Rekonstrukce velké scény Divadla A. Dvořáka vyšla na částku 10 945 800 korun včetně DPH. Před rekonstrukcí bylo v sále 488 sedadel, nyní je jich 443 (268 v hledišti, šest pro vozíčkáře a 169 na balkoně).  

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne