Slider

Ředitel školy by měl každých šest let obhájit svou pozici a vizi

Školství | Září 2020

Nově ustanovené ředitelky příbramských škol převzaly z rukou starosty jmenovací dekrety.

Nově ustanovené ředitelky příbramských škol převzaly z rukou starosty jmenovací dekrety. V této souvislosti se objevila otázka, proč by měl stávající ředitel obhajovat svůj post, když to zákon vyloženě nevyžaduje. Téměř 400 žáků zahájí od školního roku 2020/2021 další etapu svého života nástupem do prvních tříd. A nebudou sami, kdo ve svém životě udělá zásadní krok. Vedení Základní školy v Jiráskových sadech se totiž nově ujme Šárka Jendruščáková. Jmenovací dekret na místo ředitelky školy v Jiráskových sadech převzala Šárka Jendruščáková ve středu 22. července z rukou starosty a spolu s ní také Jana Schille, která povede nadále Mateřskou školu Jana Drdy, a Martina Pilná, jež obhájila stávající post ředitelky Mateřské školy Pohádka. Jmenovací dekret na místo ředitelky je připraven také pro Radku Štáhlovou, která i v následujícím období bude řídit Mateřskou školu Perníková chaloupka.  

Všechny výše jmenované uspěly v konkursních řízeních a rada města Příbram je dne 15. června jmenovala na pozice vedoucích pracovníků škol s účinností od 1. srpna. Důvodem k vypsání konkursů na pozice ředitelů mateřských škol bylo rozhodnutí rady města vyhlašovat v souladu s legislativou výběrová řízení s koncem šestiletého funkčního období. Vyhlašování těchto tzv. rekonkursů na ředitele příbramských základních škol rada města schválila již v minulém volebním období.

 

Užitečné rekonkursy

Školský zákon umožňuje zřizovatelům vypisovat výběrová řízení na vedoucí pozice škol po uplynutí šestiletého časového období. Tato možnost je od samého počátku platnosti příslušného ustanovení často diskutována a názory zřizovatelů na její využití se liší. Už minulá rada města se rozhodla rekonkursy vyhlašovat. Již v roce 2010 uvedla studie poradenské společnosti McKinsey ředitele jako jeden z důležitých faktorů zabraňujících klesajícím výsledkům ve školství v České republice. Dokument doporučil zaměřit se mj. na vybírání ředitelů, protože ti určují atmosféru ve škole a žádná změna k lepšímu se bez nich neobejde.  

Radní zároveň vnímají, že v demokratické společnosti by mělo být naprosto běžné, že každých šest let ředitel obhajuje svou manažerskou pozici, dokazuje, že je i nadále nejlepší, a představuje svůj plán a vize pro příští roky. Ředitel by si měl být vědom toho, že bude nahrazen, pokud se vyskytne někdo, kdo to umí dělat lépe. Vždyť má ve společnosti velmi důležitou pozici. Jeho škola vychovává stovky dětí pro další život.

 

Ne měnit, ale motivovat

Cílem vyhlašování rekonkursů není vyměnit vedení škol, ale motivovat ředitele. Jednou za šest let by měl své období ve funkci zhodnotit. Říci, co se podařilo a co ne, a představit novou koncepci směřování školy na další období. Vždyť i společnost se v průběhu let mění.

 

Zorka Brožíková, místostarostka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne