Slider

Reálné, legitimní a slušné připomínky občanů jen vítáme

Rozhovor | Září 2020

Pavel Mácha, ředitel Technických služeb města Příbrami

Technické služby města Příbrami jsou v kraji druhé nejdéle fungující služby, letos slaví 60 let. Na starost mají mnoho oblastí – zeleň, svoz odpadů, úklid města, zimní údržbu, dětská hřiště, městský mobiliář, kašny, parkovací automaty, veřejné osvětlení, sběrný dvůr, kompostárnu, psí útulek, hřbitovy, silniční komunikace, dopravní značení či odtahovou službu. „Ve městě máme mnoho odborníků, kteří teoreticky velmi přesně vědí, jak má to či ono vypadat či jak se to má správně dělat,“ říká ředitel největší příbramské příspěvkové organizace Pavel Mácha. Zároveň ale dodává, že stížnosti a kritické připomínky považuje za důležitou zpětnou vazbu pro svou práci.

 

Technické služby města Příbrami letos slaví 60 let. Patříte tak k nejstarším kontinuálně působícím organizacím města. Mohl byste připomenout hlavní milníky vaší historie?

Mezníkem v naší historii bylo už rozhodnutí Městského národního výboru zřídit novou organizaci Technické služby. Mimochodem v tehdejším kraji to byla po Kladně teprve druhá organizace tohoto typu. Dá se říci, že Příbram patří už od začátku k průkopníkům řešení zabezpečení služeb pro obyvatele tímto způsobem. Určitě je třeba zmínit, že počátky Technických služeb byly velmi krušné. Rozvoj Technických služeb pokulhával za raketovým rozvojem města. Ovšem problémy provázející nově vzniklou organizaci postupně odeznívaly a dokonce se podařilo vytvořit pro fungování a zabezpečení hlavních činností nezbytné pomocné provozy jako autodílna, zámečnická dílna a truhlárna. V této struktuře působí Technické služby do začátku devadesátých let. V roce 1990 dochází k transformaci Technických služeb – z rozpočtové na příspěvkovou organizaci Tím byl položen základ pro současné fungování organizace.

 

Za tu dobu musely organizací projít minimálně stovky zaměstnanců. Máte nějaký zajímavý příběh někoho, kdo pamatuje značnou část historie Technických služeb?

Určitě. Už příběh prvního ředitele Technických služeb stojí za zmínku, nepřetržitě vedl z této pozice firmu od založení do roku 1990 a za sebe musím říct, že klobouk dolů před takovou dlouhověkostí ve funkci. Samozřejmě máme ve svých řadách pracovníky, kteří mají nepřetržitý pracovní poměr více než 30 let, a zaměstnání v Technických službách je pro ně celoživotní příběh. Nejdelší trvající pracovní poměr má pan Bílek, který je v našich řadách nepředstavitelných 51 let.

 

Do portfolia příbramských technických služeb spadá široká škála činností. Kde všude se občané potkají s vaší prací?

Ve zkratce se dá říci, že se občan setkává s výsledkem naší práce denně několikrát. Pro připomenutí, staráme se o zeleň, řešíme svoz odpadů, uklízíme město, provádíme zimní údržbu, staráme se o dětská hřiště, městský mobiliář, kašny, parkovací automaty, veřejné osvětlení, provozujeme sběrný dvůr a kompostárnu, psí útulek, oba příbramské hřbitovy, udržujeme komunikace, řešíme dopravní značení, provozujeme odtahovou službu.

 

Co vaší organizaci působí během roku největší problémy v péči o město?

Každé roční období má svá specifika a řekl bych, že máme v uvozovkách problém celý rok. Ať už se sněhem, listím, trávou, suchem, tak i s vandalismem a nepořádkem.

 

Na práci Technických služeb má každý svůj názor. Někdy jste hodně pod palbou a často se ozývají lidé, kteří hodnotí vaši práci kriticky. Na co si lidé nejčastěji stěžují?

Neřekl bych, že nějaké stížnosti na konkrétní oblast převažují. Obyvatelé si stěžují na všechno a na všechny. Je pravda, že ve městě máme mnoho odborníků, kteří teoreticky velmi přesně vědí, jak má to či ono vypadat či jak se to má správně dělat. Osobně považuji stížnosti a připomínky za důležitou zpětnou vazbu pro svou práci. Představují důležitý signál, zda naplňujeme poslání, pro které jsme jako firma zřízeni. Myslím ovšem podněty reálné, legitimní a slušné.

 

Už několik let máte na svém webu „zpravodajství“, kdy každý den informujete, co vaše pracovníky aktuálně zaměstnává. Jak dále se snažíte občany přesvědčit o tom, že pracujete s plným nasazením?

Považuji za svou povinnost vytvořit pro pracovníky co nejlepší podmínky a kontrolovat kvalitu jejich práce. Nejsme firma, kde můžeme vidět z „velína“ celou halu. Máme nastavený systém kontrol, který musí zabezpečit, aby byla námi dodávaná služba v co nejlepší kvalitě, včas a v požadovaném rozsahu. To je alfa a omega v naší práci.

 

Bylo již zmíněno, že se zabýváte svozem odpadu, jehož převážnou většinu tvoří netříděný komunální odpad. Skládkování by mělo do přibližně deseti let skončit. Co se bude dít s odpadem poté?

Tato otázka není primárně určena pro mne. Jsem statutární orgán svozové firmy, která plní úkol zadaný vlastníkem. Sváží odpad od obyvatel a není povolána určovat strategii. Podle mého názoru se musí na popisovanou změnu připravit celá republika vytvořením legislativních opatření. Pak budeme postupovat v souladu s nimi.

 

Může občan, který přemýšlí o svém okolí nebo budoucnosti, udělat něco pro to, že bude produkovat méně odpadu, který je nutné svážet a někam ukládat?

Občan, který přemýšlí tímto způsobem, má jen minimální možnost, jak snížit produkci odpadů. Jak vidíme ve svém okolí, každý sebemenší předmět je zabalen ve spoustě obalů a v případě, že si něco necháte poslat, tak obalů je často mnohonásobně víc než obdrženého zboží. Co může občan s určitostí udělat je, že dodržuje elementární pravidla vzdělaného člověka a odpady třídí a „nerozsévá“ kolem sebe.

 

Jak je na tom Příbram právě z pohledu separace odpadu?

Od roku 2006, kdy logistiku a svoz tříděného odpadu převzaly Technické služby, roste každoročně počet hnízd tříděného odpadu (z počátečních 50 na dnešních 106) a postupně se rozšiřuje i nabídka odebíraných komodit. Příbram patří mezi první města, kde se začaly třídit nápojové kartony (oranžový kontejner), ve městě stojí kontejnery na drobný elektroodpad, textil, kovy, bioodpad a nově je možné odevzdávat také tuky.

Na podzim 2019 město poskytlo 150 nádob na plasty a 150 nádob na papír domkařům z lokalit, kde je kvůli průjezdnosti problematické budovat hnízda. Do budoucna zvažujeme na některé vytížená místa postavit velkokapacitní kontejnery na papír.

 

Je možné v Příbrami zavést systém PAYT – tedy platby podle toho, kolik odpadu domácnost reálně vyprodukuje?

Průběžně o tom mluvíme. Není problém zjistit množství odpadu u občana, který má vlastní popelnici, ale jak to udělat na sídlišti? Door-to-door systém, kdy bychom přebírali domácí odpad od konkrétního občana je pro nás kapacitně a logisticky zatím nereálný. Firmy už dnes platí podle množství vyprodukovaného odpadu.

 

V posledních letech jsme zaznamenali hned několik mírných zim, kdy stěží napadl sníh. Mění se nastavení zimní údržby a daří se uspořit finance vyčleněné na zimní úklid?

S ohledem na mírný průběh zim v minulých letech se může zdát, že by bylo možné změnit nastavení zimní údržby, je to ale nemožné. Zimní údržba je daná zákonem, ve kterém jsou stanoveny povinnosti správců komunikací a není možné je nesplnit. V případě, že není údržba provedena, veškeré případné škody jdou na vrub správce komunikace a vlastníka. Úspory jsou jen za posypový materiál v řádu několika statisíců korun. Náklady v řádu milionů korun však zůstávají, protože celé Technické služby v případě, že nepadá sníh, dělají jinou práci.

 

Během léta jste sekali méně trávy v některých částech města. Cílem je zamezit vysoušení povrchů a prevence sucha. Jsou nějaké další možnosti, jak by se podobnými jednoduchými způsoby dalo přispět ke zlepšení životního prostředí?

Ze své pozice mnoho možností nevidím, uvědomme si, jak město vypadá, většina ploch je zastavěná jak budovami, tak komunikacemi. V případě srážek okamžitě voda odtéká bez možnosti vsaku. Pro Technické služby je klíčová snaha udržet stromy a keře a zabezpečit jim závlahu. V některých případech nelze stromy před sluncem ochránit vůbec. Pro novou výsadbu už brzy rozvezeme zalévací vaky a budeme ji zalévat.

 

Značnou položku v rozpočtu města představuje noční osvětlení a jeho údržba. Jak reálný je přechod na fotovoltaické lampy?

Máme přes 4500 světelných bodů mnoha druhů. Osvětlujeme kromě místních komunikací a prostor i komunikace první až třetí třídy, kde jsou dané požadavky na osvětlení. V uvedeném počtu je přibližně tisíc historických světel, část z nich na budovách. Dále máme v uvedených počtech zemní světla, osvětlení stromů a dalšího mobiliáře. Mimo to je na veřejné osvětlení napojen i další mobiliář – autobusové zastávky, kašny, blikače na přechodech pro chodce a tak dále. Masivní přechod na fotovoltaické osvětlení není reálný. Toto osvětlení je nutno brát jen jako doplňkové a zejména tam, kde není efektivní nebo možné vybudovat klasické veřejné osvětlení – cyklostezky, méně důležité komunikace, můstek a hřiště. My je máme právě u cyklostezky, můstku, autobusové zastávky ve vesnici či sportovního zařízení.

 

Na nočním osvětlení se tedy ušetřit nedá?

Poslední léta se jak v investičních akcích, ale i v údržbářské práci snažíme snižovat energetickou náročnost. V rámci investičních akcí je dnes již běžnou součástí výměna nebo rekonstrukce veřejného osvětlení, v poslední době zejména za LED světla. To samé děláme i v údržbě a další cesta je v chytrých světlech nebo rozvaděčích, a to formou snížení výkonu v určitých hodinách.

 

Jaké máte plány do budoucna?

Pokračovat v trendu uspokojování potřeb obyvatel, zlepšovat naše služby a v této těžké době udržet vyrovnaný rozpočet. V neposlední řadě pokračovat v rozvoji firmy. Mým snem je vybudovat nový objekt tak, aby naše technika nepřekážela v centru, ale sloužila z vyhovujících prostorů na periferii.

 

Stanislav D. Břeň

 

Technické služby města Příbrami v číslech

- Více než 4700 popelnic a kontejnerů je v Příbrami sváženo každý týden.

- Přes 81 hektarů zeleně minimálně třikrát ročně sekají stroje a pracovníci Technických služeb.

- Po skončení zimy je potřeba vyspravit výmoly, výtluky a jiné závady na 120 km silnic a 111 km chodníků v Příbrami. V roce 2019 tak bylo obnoveno na 1750 m²  asfaltových povrchů komunikací ve městě a přilehlých osadách.

- Veřejné osvětlení města má celkem 65 rozvaděčů, 40 rozvaděčů bylo přestavěno a je ovládáno dálkově, zbylých 25 je zapínáno a vypínáno fotobuňkou.

- Během jarního úklidu Technické služby odstraní 120–150 tun posypového materiálu a jiných nečistot ze zimy.

- V roce 2019 bylo v Příbrami vytříděno 809 tun papíru, 677 tun kovů, 396 tun plastů, 389 tun skla a 15 tun nápojových kartonů.

- Pracovníci Technických služeb mají v péči 20 pomníků a plastik.

 

Pavel Mácha

Do funkce ředitele příspěvkové organizace Technické služby města Příbrami byl jmenován na základě výběrového řízení 1. října 2012. Na vedoucím postu střídal dlouholetého ředitele Ladislava Michvocíka. Pavel Mácha vystudoval vysokou školu a více než třicet let působil na různých funkcích v armádě, ze které odcházel jako náčelník logistiky. Poté dva roky pracoval jako vychovatel ve Věznici Bytíz.

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne