Slider

Půlmaraton: 8 × 8 = 430

Sport | Červenec - srpen 2023

Vítěz letošního půlmaratonu Petr Švarc. Foto: Příbramský půlmaraton / Karolína Šejnová

Osmý ročník Příbramského půlmaratonu, tedy osm závodních okruhů kolem Nováku a Fialáku, zaběhl nejrychleji Petr Švarc. Celkem závod přilákal více než 430 sportovců.

 

Příbramský půlmaraton, jedna z největších sportovních událostí našeho města, se letos nesl v duchu osmiček. Zaprvé se v neděli 11. června pořádal již osmý ročník této sportovní akce. Zadruhé na účastníky hlavního závodu čekalo osm kol. A konečně za třetí – pro některé běžce se mohla trať kolem Nováku a podél Fialáku změnit v pomyslnou ležatou osmičku, než uběhli „nekonečných“ 21,1 kilometru. 

Petr Švarc nejrychlejší

Nejrychleji byl letos v cíli za 1 hodinu a 25 minut Petr Švarc reprezentující Tri Klub Příbram. O několik vteřin později doběhl Martin Rozmajzl, pro kterého to přitom byla závodní premiéra na půlmaratonské trati. Pro bronz si z Jinců přijel Marián Valek, jenž nepatrně vylepšil svůj loňský výkon. 

Petr Švarc se v minulosti zúčastnil všech předchozích ročníků Příbramského půlmaratonu. Hned v prvním závodě, který se běžel v roce 2016 ještě ulicemi města, atakoval nejvyšší pozici na bedně, ale nakonec bral „jen“ stříbro. O několik let později se probojoval na stupně vítězů znovu, v roce 2019 byl celkově třetí. Absolutního triumfu se tak dočkal až letos. Zvítězil přitom suverénně stylem start-cíl, když od začátku udával tempo, které s ním nikdo ze soupeřů nedokázal udržet.

 

Rekordní děti

Příbramský půlmaraton znovu dokázal do města přilákat velké množství sportovců ze všech koutů Česka. Na startovní listině si tak zájemci mohli přečíst, že na startovní čáru do areálu Nového rybníka se kromě Příbramanů postavili běžci a běžkyně reprezentující Prahu, Plzeň, Chomutov, Tábor či Blatnou. 

Vedle hlavního závodu s půlmaratonskou distancí připravili organizátoři jako obvykle i několik dílčích běžeckých závodů. Celé dopoledne patřilo dětem a juniorům. „Osobně jsem velmi mile překvapený, že se nám podařilo rozběhat tolik malých běžců. Dětských závodů se v úžasné atmosféře zúčastnilo více než 200 dětí, dorostenců a juniorů – to je přibližně o třetinu více ve srovnání s loňským ročníkem,” uvedl Aleš Barášek, spolupořadatel závodu a vytrvalostní běžec, který letošní půlmaraton dokončil jako 12. v pořadí. 

Přece jen se ale v neděli 11. června našel někdo, kdo zvládl zlatého Petra Švarce porazit. Ještě rychleji než on zaběhly půlmaratonskou trať dva štafetové týmy, jelikož součástí závodního dne byl právě i souboj čtyřčlenných týmů. Když čtveřice ve složení Lukáš Pazdera, Šimon Tejkal, Marek Polák a Petr Šnábl vbíhala do cílové brány po uběhnutí 21 097 metrů, svítil na časomíře údaj 1 hodina a 17 minut. 

Když je řeč o štafetách, můžeme zmínit ještě jednu osmičku. Letošního závodu se totiž zúčastnilo taky osm školních týmů, kde společně bojovali studenti a učitelé z nejrůznějších škol. Nejrychlejší štafetu nominovala Základní škola 28. října v Příbrami. Příbramský půlmaraton je součástí Brdského běžeckého poháru. Ten v létě pokračuje dvěma závody a na další zve hned po prázdninách. 

Lukáš Rozmajzl
Brdský běžecký pohár 

Brdský běžecký pohár – léto 2023


2. července: Lochovice – Plešivec (5,5 km) 
13. srpna: Žebrácká 25 (24,9 km)

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne