Slider

Prokopská pouť už za několik dní

Krátce | Červenec - srpen 2023

Prokopská pouť proběhne ve dnech 1. a 2. 7. 2023. Grafika: MKC

Průvody, hudba, divadlo, dobové scénky i pouťové atrakce – to vše si budeme moci užít v sobotu 1. a v neděli 2. července při tradiční Prokopské pouti.

 

Příbram je od nepaměti spojena s hornictvím a patronem horníků je sv. Prokop, o jehož svátku se zde konávaly slavné pouti. K obnovení této tradice došlo v roce 1990, a v letošním roce tedy můžeme pozvat již na 34. ročník Prokopské pouti, při které nebude chybět čepobití ani Hornická paráda. 

„Prokopskou pouť bereme dnes jako samozřejmost. O její obnovu se v roce 1990 zasloužili bývalí havíři, kteří následně v roce 1992 založili občanské sdružení Spolek Prokop Příbram. Na pořádání akce se vždy podílelo Hornické muzeum Příbram, město a řada dalších organizací a spolků, jako například SDH Březové Hory, Společnost občanů a přátel Březových Hor, Cech příbramských horníků a hutníků, Osadní výbor Březové Hory. V roce 2021 pořádání pouti převzalo město. Spolupráce se spolky pokračuje nadále a již tento víkend můžeme pozvat na opravdu bohatý program,“ přibližuje historii starosta města Jan Konvalinka.  

Program pouti je bohatý a probíhat bude souběžně na několika místech. V sobotu 1. července začínáme pódiovým programem ve 14 hodin na náměstí J. A. Alise a nedalekém dole Marie. Ve večerních hodinách nás čeká čepobití – průvod, který vychází ve 21 hodin z náměstí T. G. Masaryka a projde městem až na březohorské náměstí J. A. Alise. 

Slavnostním průvodem hornictva – Hornickou parádou – začíná také nedělní program. Účastníci Hornické parády se na cestu městem vydají v 9 hodin z náměstí T. G. Masaryka a jejich trasa v letošním roce bude končit u kostela sv. Vojtěcha na Březových Horách, před kterým v 10.30 bude sloužena polní mše. Následovat bude program na Dole Marie, náměstí J. A. Alise a od 14 hodin také na Ševčinském dole. 

Hornické muzeum Příbram v rámci Prokopské pouti každoročně připravuje pro návštěvníky novinku. V letošním roce půjde o slavnostní zpřístupnění podzemí pod strojovnou Ševčinského dolu, kde je instalována nová expozice. „V rámci nedělního programu muzeum opět připravilo pro návštěvníky program v areálu Ševčinského dolu. Tradičně nebudou chybět Svatohorští trubači a dobové scénky v podání šermířského sdružení Adorea a Divadla Tomáše Bílka, kdy si za přítomnosti císaře Františka I. připomeneme otevření zdejšího dolu před 210 lety. Ve scénce plné soubojů se můžeme těšit na příběh z roku 1813, kdy březohorské stříbro posloužilo k financování rakouské armády v boji s Napoleonem. Návštěvníci si v tento den budou moci také prohlédnou novou část expozice v podzemí Ševčinského dolu,“ zve na akci ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl a dodává: „V neděli 2. července budou pro návštěvníky jednotlivé expozici Hornického muzea Příbram za symbolické vstupné 1 Kč.“ 

Po oba dny bude pro návštěvníky zpřístupněna Hasičská expozice a na náměstí J. A. Alise je možné si prohlédnout architektonické návrhy plánované rekonstrukce březohorského náměstí. 

 

 

Dopravní omezení 

S pořádáním Prokopské pouti souvisí také dopravní omezení. Od pátku 30. června
(od 12.00) do neděle 2. července (do 22.00) bude pro dopravu uzavřeno nám. J. A. Alise, ulice Mariánská, Prokopská a K Dolu Marie. Objízdná trasa povede ulicemi ul. Ke Korábu, Pahorková a Kladenská.

 

Omezení se dotkne i MHD

Linky 3A, 3B, 10A, 10B pojedou po objízdné trase Politických vězňů, Kladenská a neobslouží zastávky Mariánská, nám. J. A. Alise.

Linky 5A, 5B (cyklobus) pojedou ulicí Kladenská, K Dolu Marie, Rožmitálská a neobslouží zastávku nám. J. A. Alise II.

 

 

 Eva Švehlová, DiS.
MěÚ Příbram

Oficiální FB stránky města Příbrami: https://www.facebook.com/mestskyuradpribram

https://www.facebook.com/mkcpribram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne