Slider

Projekty 2021: Nová parkoviště, revitalizace Čekalíkovského rybníka, opravy mostů a silnic

Rozvoj města | Únor 2021

Jednou z akcí bude investiční akce v ZŠ Bratří Čapků

 

Minulé vydání Kahanu připomnělo projekty, které město realizovalo v roce 2020. V tomto čísle se zaměříme na akce, které chce Příbram uskutečnit v roce 2021. Mnoho peněz bude letos směřovat pod povrch a do povrchů. Budou se opravovat kanalizace, chodníky a silnice. Velká část prostředků bude vynaložena na modernizaci techniky a technologií nebo na opravy. Příbramští by se však mohli dočkat i realizace projektů, které „budou vidět“ a jež zkvalitní život ve městě. Příkladem může být revitalizace okolí Čekalíkovského rybníka, která by měla být kompletní v první polovině roku 2022, oddychová zóna Nová Hospoda, renovace Kaňky či park pod Svatou Horou. Do konce roku by mohlo být vyhlášeno také výběrové řízení na rekonstrukci aquaparku. Motoristé uvítají mnoho desítek nových parkovacích míst na Flusárně nebo v ulici Gen. Kholla. Celkově město proinvestuje desítky milionů korun.

 

Domov pro seniory

Jeden z pavilonů bývalé 8. ZŠ byl určen pro umístění pobočky domova pro seniory s kapacitou přibližně 20 lůžek. Objekt bude využíván hlavně osobami imobilními, čemuž bude přizpůsoben provoz celého zařízení.

46 000 000 korun

 

Kanalizace v Lazci

Vybudování kanalizace v místní části Lazec bude podpořeno Ministerstvem zemědělství. Město zajistí projektovou dokumentaci a engineering pro přípojky. Přípojky budou majitelé nemovitostí platit podle skutečných nákladů, nebo si je vybudují sami.

56 843 000 korun 

 

Oddychová zóna Nová Hospoda

Projekt pochází z participativního rozpočtu pro rok 2020. Vítězný nápad zahrnuje rekonstrukci stávající požární nádrže, kultivaci okolní zeleně a další drobné úpravy.

1 000 000 korun

 

Oprava střechy garáží

Na objektech garáží v ulici U Kasáren 6 řemeslníci kompletně vymění střešní krytinu.

2 000 000 korun

 

Odvodnění dvora u hřbitovního domku

Projekt počítá s opravou povrchů dlažby, rekonstrukcí schodů a vybudováním odvodu dešťové vody do kanalizace.

1 200 000 korun 

 

Rekonstrukce terasy a vstupů do Zámečku

Během této akce budou upraveny venkovní prostory před jižní částí Zámečku-Ernestinum v centru Příbrami. Rekonstrukce se týká terasy a vstupů do suterénu budovy.

1 000 000 korun

 

Most u Fialova rybníku

Jde o součást série oprav mostních konstrukcí, které má město naplánované pro další léta. Chystá se celková přestavba a zkapacitnění kanalizace v místě mostního tělesa.

5 000 000 korun 

 

Park pod Svatou Horou

Na nevyužívaném pozemku vedle sportovního areálu pod Svatou Horou vznikne nový park. Projekt z participativního rozpočtování se zaměřuje na vybudování oddychové zóny, výsadbu zeleně, instalaci laviček, altánu či pítka.

900 000 korun

 

 

Komunikace u zpevněných ploch u sběrného dvora

Projekt výstavby komunikace obsahuje také přeložku a zkapacitnění vodovodního řadu.

2 100 000 korun

 

Parkování v ul. Gen. Kholla

Celková rekonstrukce vnitrobloku v ulici Gen. Kholla se neobejde bez přeložky vysokého napětí a počítá se také s vybudováním parkovacích míst.

12 500 000 korun

 

Oprava pláště budovy tělocvičny

Kompletní rekonstrukce pláště budovy tělocvičny, která se nachází u Základní školy pod Svatou Horou.

10 000 000 korun

 

Výtah v budově DPS v Brodské

V DPS v Brodské ulici bude vyměněn dosluhující lůžkový výtah za evakuační, který bude splňovat podmínky hasičů. Umístěn bude i náhradní zdroj energie výtahu.

2 650 000 korun

 

Oprava střechy

Celková rekonstrukce střechy budovy, ve které sídlí školní jídelna v ulici K Zátiší.

3 000 000 korun 

 

Opravy komunikací a chodníků

Nadále se bude pokračovat v souvislých opravách komunikací a chodníků. Jednotlivé ulice a chodníky budou vytipovány ve spolupráci s firmou 1. SčV, která je správcem některých inženýrských sítí, a s Technickými službami města Příbrami. V současnosti je zadáno výběrové řízení na dodavatele opravy chodníku u obchodního domu OC Skalka a chodníku ke Q-klubu. Budou také pokračovat opravy chodníků na Drkolnově.

10 000 000 korun

 

Rekonstrukce v Obecnické

Plány počítají s výměnou vodovodů a kanalizací, opravou asfaltových povrchů, elektřiny a chodníků v ulici Obecnická.

1 653 000 korun 

 

Parkoviště Flusárna

Volná plocha na Flusárně bude přeměněna na záchytné parkoviště. Výstavba bude spojena s vybudováním veřejného osvětlení a zazeleněním. V blízkosti parkoviště se zvažuje umístění autobusové zastávky.

6 000 000 korun

 

Zkapacitnění řadu v Balonce

V průmyslové zóně Balonka se chystá částečná výměna a zkapacitnění vodovodního řadu.

6 500 000 korun

 

Vodohospodářské sítě – Na Leštině

Projekt zahrnuje obnovu a zkapacitnění vodohospodářských sítí (I. etapa) mezi ulicemi Balbínova a Bytízská. Dojde také k výměně povrchů, vybudování cyklostezky, parkovacích míst a úpravě zeleně.

1 653 000 korun 

 

Kulturní dům – rekonstrukce rozvodny

V budově Kulturního domu je naplánována instalace nových rozvaděčů a měření spotřeby elektrické energie.

2 000 000 korun

 

Oprava a údržba komunikací

Za tyto peníze budou opraveny komunikace po zimě (výtluky), dále také budou provedeny preventivní opatření na komunikacích pro prodloužení životnosti povrchů a jiné nespecifikované opravy komunikací (třeba schodů, po přívalovém dešti apod.).

2 000 000 korun

 

Výstava hasičské techniky

V Dole Marie na Březových Horách bude zřízena nová expozice hasičské techniky. Stavební práce zahrnují instalaci nových vrat a dveří, dozdění štítu, provedení podhledu a elektroinstalace.

600 000 korun

 

Osvětlení přechodů pro chodce

Na ulicích Školní (III. polikliniky) a Březnická se chystá nové osvětlení přechodů, které by měly zlepšit bezpečnost chodců.

500 000 korun

 

Odbahnění a rekonstrukce Kaňky

Připravuje se vyčištění a oprava vodní nádrže Kaňka. Prostor bude přirozeně navazovat na revitalizované území Čekalíkovského rybníka.

3 500 000 korun

 

Oprava střechy vodojemu

Na Březových Horách se uskuteční oprava střechy, omítek a vzduchotechniky zdejšího vodojemu.

1 653 000 korun

 

Revitalizace Čekalíkovského rybníka

Jeden ze stěžejních letošních projektů se týká revitalizace Čekalíkovského rybníka. Součástí budou nové cesty, parkové úpravy a mola a také parkoviště. Na odbahnění a úpravy rybníka dostalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 1,4 milionu korun.

25 000 000 korun

 

Mariánská – rušení podchodu

Dlouho zanedbaný podchod pod železniční tratí bude zrušen. Zároveň však bude vybudován kolektor pro vedení inženýrských sítí.

2 066 000 korun

 

ZŠ Bratří Čapků – rekuperace a FVE

Pilotní projekt, pro který byla vybrána tato základní škola, počítá s tím, že jednotlivé třídy budou osazeny rekuperačními jednotkami a na střeše školy bude instalována fotovoltaická elektrárna.

5 500 000 korun

 

Anenská – chodník

V ulici Anenská bude vybudován dlouho chybějící chodník. Zároveň se připravuje výměna vodohospodářských sítí a úprava zeleně.

1 500 000 korun

 

Opravy mostů

Jedná se převážně o opravu mostních opěr podle vypracovaných hlavních mostních prohlídek. Opraveno má být sedm mostů. Podle zprávy vypracované pro radu města bude nutné i v dalších letech pokračovat v postupných opravách a rekonstrukcích mostních objektů.

5 000 000 korun

  

Další projekty pro rok 2021

  • 2 000 000 korun: Opravy komunikací po zimě, preventivní opatření na komunikacích pro prodloužení životnosti povrchů a jiné nespecifikovací opravy komunikací
  • 1 805 000 korun: Modernizace zařízení kotelny v Příbrami I, Hailova 117
  • 1 000 000 korun: Oprava vzduchotechniky v kuchyni ZŠ pod Svatou Horou
  • 1 000 000 korun: Dopravní značení (údržba a opravy, nové parkovací zóny)
  • 600 000 korun: Přístavba klubovny SDH v Jerusalemě
  • 500 000 korun: Zvýšení výkonu klimatizačních jednotek v místnostech pro servery městského úřadu
  • 500 000 korun: Vypracování územní energetické koncepce, která bude navrhovat rozvoj zásobování města energiemi
  • 500 000 korun: Projekt celkové rekonstrukce ulice Milínská zahrnující výměnu vodohospodářských sítí, veřejného osvětlení, chodníků a vybudování parkovacích míst, kontejnerů na odpad a výsadbu zeleně
  • 300 000 korun: Pilotní projekt dálkového přenosu naměřených hodnot spotřeby energií budov
  • 300 000 korun: Výměna plynového kotle v nebytovém prostoru v Příbrami I, Pivovarská 132

 

Zpracoval: Stanislav D. Břeň

Foto: Eva Švehlová, Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne