Slider

Projděme si Starou a Novou Živohošť

Cestovní ruch, turismus | Červen 2023

Stará Živohošť, přístaviště. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Před rokem 1954 vltavský vodák ze své kánoe nejprve uviděl vlevo pár roztroušených chalup, poté vysoko na skalisku zahlédl původem románský kostelík sv. Fabiána a sv. Šebestiána. Asi 20 metrů pod ním byla ve skále jeskyňka se soškou P. Marie, ke které se za zdar plavby před nebezpečnými Svatojánskými proudy modlili voraři.

 

Na pravém břehu se mu pak vynořila větší část osady asi s 15 chalupami či malými statky ve strmém kopci, včetně slavné Rákosníkovy roubené plavecké hospody z roku 1617, kterou prý navštívil Alois Jirásek či Josef Suk (trám s letopočtem je nyní uložen v benešovském muzeu). Vlevo od kostelíka k vodě serpentinami sbíhala silnička, dole stálo několik stavení a přívoz, kousek po proudu dvoupatrový hotel Roušavý s terasou s výhledem na Vltavu. 

Až na kostel, faru, školu, domek kostelníka, hřbitov a pár výše položených chalup na protějším břehu byla původní vltavská vesnice Živohošť, jejíž historie se píše od 11. století, bezohledně vystěhována a v červnu 1954 mizí pod hladinou slapské nádrže. 

Na výše položené planině za kostelem se jako první staví hotel Sport (dnes Atlantida), pokračuje se dalšími rekreačními objekty a vzniká dnešní Stará Živohošť, jedno z největších rekreačních center u slapského jezera. K původním stavením či spíše jejich zbytkům se dnes do hlubin slapského jezera spouštějí potápěči. Ti také do zatopené jeskyňky pod kostelem asi v 13metrové hloubce umístili tzv. slapskou pannu, dívku s rukama za hlavou a rybím ocasem. 

Později výše proti proudu vzniká na pravobřežní louce Nová Živohošť, dnes velké rekreační centrum s chatovou oblastí, kempy, penziony, restauracemi, tenisovými kurty, toboganem, minigolfem, pláží a půjčovnami lodí. Poloostrov areálu ohraničuje nejen Vltava, ale také rozsáhlá zátoka potoka Mastník, sloužící jako kotviště. 

U kostela ve Staré Živohošti, který rozhodně stojí za návštěvu, začíná větev evropské cyklotrasy EV7 Vltavská, na kterou navazuje síť dalších povltavských cyklotras, ráj rekreačních cyklistů. Začíná tu také naučná stezka Prof. PhDr. Františka Drtiny, povltavského patriota, vlastence, profesora filosofie a pedagogiky na filosofické fakultě University Karlovy, žáka a dlouhodobého spolupracovníka T. G. Masaryka. Po ní se po 4 km dostaneme na vrch Besedná, kde stojí pěkná dřevěná Drtinova rozhledna, na niž jsme se podívali v jednom z předchozích článků. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Živohošť, kostel   49.7576114N, 14.4230253E
  • Trasa: Živohošť kostel - Drtinova rozhledna
  • mapy.cz/s/fememojene
  • Vzdálenost: 3,9 km
  • Typ: pro pěší a cyklisty
  • Náročnost: nízká
  • Značení: po NS Prof. PhDr. Františka Drtiny
  • Zajímavosti: Drtinova rozhledna

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne