Slider

Proč přestěhujeme ´íčko´ do Pražské

Názory | Září 2020

Někdejší fotoateliér projde rekonstrukcí a nadále v něm bude sídlit informační centrum. Foto: archiv

 

V Příbrami fungují dvě informační centra, která sídlí jen několik stovek metrů od sebe. Od září budou sloučena a poté dojde k přesunutí infocentra do volných prostor v Pražské ulici. Proč jsme přistoupili k tomuto kroku?

Informační centra v Knihovně Jana Drdy a v Zámečku-Ernestinu budou od září letošního roku sloučena s tím, že v provozu zůstane pouze centrum v Zámečku-Ernestinu. Právě zde budou občanům i turistům poskytovány veškeré služby, ať už půjde například o turistické informace nebo prodej vstupenek. Ke sloučení přistupujeme mimo jiné z ekonomických důvodů, protože doposud jsme provozovali informační servis na dvou místech.  

Sloučení však není jediná změna. V přípravách je přestěhování infocentra do Pražské ulice. Před několika týdny jsem se sešel se zdejšími obchodníky. Hovořili jsme o jejich těžkostech a o tom, proč tato kdysi frekventovaná pěší zóna nevzkvétá. I nás ve vedení města trápí, že původně živoucí obchodní tepna nyní připomíná spíše ulici duchů. Bavili jsme se o možnostech a způsobech, jak sem vrátit život, jak opět přimět zdejší obyvatele i návštěvníky, aby do ulice zavítali. Hned po této schůzce jsme začali s přípravou plánu na přestěhování infocentra.  

Hledání nových prostor nebyl problém. Již několik měsíců se řeší osud bývalého fotoateliéru v dolní části Pražské ulice. Zmíněné prostory se nedaří dlouhodobě pronajmout, proto jsme započali s jejich rekonstrukcí, abychom objekt zatraktivnili pro potencionální zájemce. Provozovna dostane nové podlahy, rozvody, omítky i stropy. Repasována budou okna, dveře i výloha. Celkově se jedná o náklad ve výši přibližně 750 000 korun.  

Právě tento prostor se nakonec stane sídlem takzvaného „íčka“. To nepředstavuje konkurenci pro stávající obchody a zároveň motivuje turisty, proč zavítat do Pražské. Kromě návštěvníků města centrum využijí i místní. Budou zde soustředěny všechny služby, které doposud poskytovaly pobočky v Zámečku-Ernestinu a v Knihovně Jana Drdy (zde se „íčko“ zavře už v září). K přesunu by mělo dojít po dokončení probíhající rekonstrukce, tedy pravděpodobně v závěru roku.  

Přestěhování informačního centra do Pražské ulice je prvním z kroků, kterými chceme přispět k oživení této nákupní zóny. Věříme, že i tamní podnikatelé vhodným způsobem zareagují a využijí příležitosti dané zvýšenou návštěvností Pražské ulice.  

Jan Konvalinka, starosta města 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne