Slider

Pro své žáky připravily školy mnoho novinek

Školství | Říjen 2021

Do příbramských škol letos nastoupilo přes 400 prvňáků. Foto: Eva Švehlová

Nový školní rok 2021/2022 byl ve všech příbramských základních školách zahájen ve středu 1. září tradičně i za přítomnosti zástupců města a pracovníků Odboru školství, kultury a sportu. Do lavic zasedlo téměř 4000 žáků, z toho více než 400 prvňáčků. Slavnostní zahájení i celý začátek nového školního roku proběhly v relativně normálním režimu. Jistě také proto bylo na všech, zejména ale na těch nejmenších, vidět, že se do školy těší.

 

Vedení škol, pedagogové i nepedagogičtí pracovníci se na nový rok školní rok pečlivě připravili a pro svoje žáky přichystali řadu novinek.

 

ZŠ pod Svatou Horou: Nové sportovní třídy

V Základní škole pod Svatou Horou reagují na aktuální neutěšenou situaci v oblasti pohybových dovedností dětí a mládeže a otevřeli pro žáky 4. a 5. tříd nepovinný předmět sportovní výchova, který má dotaci hodinu týdně. Důležitým krokem je zahájení obnovy sportovních tříd se zaměřením na volejbal. Pro letošní školní rok vznikne třída 6. E a v dalších letech budou postupně třídy přibývat tak, aby obsáhly celý 2. stupeň.

 

ZŠ Březové Hory: Už ne frontálně

V Základní škole Březové Hory představují zcela novou vizi školy. Budou využívat nové metody výuky, především skupinovou a individuální, což přináší ústup od frontální výuky. Nově je pojatá i klasifikace žáků. Za účelem jejich pozitivní motivace bude zaměřená na kladné hodnocení s cílem, aby děti chodily do školy rády. Další novinkou ve škole je zavedení tematických týdenních kurzů zaměřených např. na robotiku, etiku, ekologii. První tematické týdenní kurzy se uskuteční v týdnu od 20. září a vedou je jednotliví učitelé. V případě pozitivního ohlasu proběhnou další kurzy na jaře příštího roku.

 

ZŠ Jiráskovy sady: Francouzština navíc

Základní škola Jiráskovy sady přichází s nabídkou rozšíření výběru druhého cizího jazyka o francouzský jazyk. Žáci 2. stupně se mohou zapojit do projektu DofE pod záštitou vévody z Edinburghu. Projekt spočívá v tom, že si žáci kladou cíle a úkoly, které postupně plní s využitím cizího jazyka.

 

ZŠ 28. října: Výtvarný týden

V Základní škole 28. října připravili pro žáky 9. tříd, kteří navštěvují třídu s rozšířenou výukou výtvarné výchovy, výtvarný projektový týden, který se bude konat hned v září. Pro žáky 5. a 8. ročníků bude realizovaný lyžařský výcvikový kurz jako náhrada za zrušený kurz v minulém školním roce.

 

ZŠ Bratří Čapků: Jazyková příprava cizinců

Základní škola Bratří Čapků se představuje nově jako určená škola pro jazykovou přípravu žáků – cizinců. Škola i nadále pokračuje v tradici bilingvních tříd, i v letošním školním roce jsou otevřeny dvě takové první třídy. První žáci, kteří absolvovali bilingvní výuku na této škole, jsou již v šestém ročníku.

 

ZŠ Školní: Nejen nové učební pomůcky

Základní škola Školní přichystala v novém školním roce několik novinek. Výuka informatiky na 1. stupni bude probíhat v menších skupinách, žáci budou pracovat s počítači, iPady a robotickými stavebnicemi. Na všechny žáky čeká mnoho nových učebních pomůcek, mimo jiné i jazyková učebna vybavená sluchátky. Také v letošním roce mohou žáci 2. stupně využít nabídku rozšířené výuky tělesné výchovy. Škola chystá také projektové dny (např. 28. září projektový den Má vlast). Jako pomoc žákům zacelit nedostatky způsobené distanční výukou nabízí škola systém doučování v rozšířené podobě a nadále trvá i spolupráce se školním psychologem, na kterého se mohou obracet individuálně i rodiče žáků. V neposlední řadě je třeba zmínit, že ve škole působí rodilí mluvčí anglického a ruského jazyka, v rámci kroužků se žáci mohou připravovat na mezinárodní zkoušky Cambridge English. Škola dlouhodobě spolupracuje se školou v partnerském městě Freiberg.

 

Waldorfská škola: nová učebna, výjezdy do zahraničí i včely

Waldorfská základní škola slaví v letošním roce jubileum – 30. výročí zahájení svojí činnosti. Na žáky čekalo na začátku nového školního roku zlepšení materiálních podmínek spočívající například v nově zřízené učebně přírodních věd, v rozšíření fotokomory a vybavení tohoto prostoru klimatizací nebo v zrekonstruované dílně vyzdobení dřevořezbami. Škola pořídila i celou řadu nového vybavení, např. notebooky pro žáky základní i střední školy a nové hoblice pro truhláře. Kromě dalších volnočasových aktivit se na konci minulého školního roku rozběhl včelařský kroužek pro děti i dospělé. Škola je registrovaným chovatelem včel, aktuálně chová šest včelstev na terasách školy a výtěžek medu byl kolem 40 kg. Úplnou novinkou je schválená žádost o podporu projektu z fondu Erasmus plus s názvem Inovace učebních oborů. Tento projekt je spojen s pracovními výjezdy žáků do zahraničí. 

Nejen zaměstnanci škol, ale také město Příbram má zájem o zlepšování výuky. I v letošním roce pokračuje úspěšný projekt Trenéři ve škole, který je realizovaný za plné finanční podpory města a do něhož jsou zapojeny všechny základní školy. Je určený pro žáky 1., 2. a 3. ročníků a spočívá v zapojení místních trenérů do výuky tělesné výchovy. Koordinací se za město Příbram zabývá radní pro sport Renáta Vesecká, která také vybrané trenéry proškoluje. Trenéři pracují formou tandemové výuky spolu s učitelkou, bloky jednotlivých sportů se mění, a to zpravidla po jednom měsíci. Zejména v pocovidové době by měl být projekt velkým přínosem pro zdraví dětí. 

Zorka Brožíková, místostarostka města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne