Slider

Pro každého máme něco. Přistupte blíže…

Kultura | Březen 2022

Kulturním tahákem pozdního léta je Šalmaj. Foto: MKC

Kulturní život nejen v Příbrami, ale v mnoha klubech a na řadě podií v zemi se opět probouzí. Městské kulturní centrum Příbram oživí město i tento rok několika tradičními i novými akcemi a projekty.

 

V současné době je naplánovaná časová a termínová osa řady kulturních a společenských akcí, které připravuje Městské kulturní centrum Příbram (MKC). Klubová sezona už nyní naplno „jede“ v Junior klubu. V nadcházející době se zde můžeme těšit na koncerty Jazz Faces a Pakáše, Dj večer, pohádky pro děti, slavit se bude výročí založení kapely E!E a uskuteční se i jedna z částí nového projektu Příbramská klubová noc. Začátek června by pak mělo ozdobit vystoupení Letní kapely, která představuje záruku velké hudební kvality. Junior se vykrystalizoval jako místo pro koncerty lokálních i mimopříbramských kapel a také multižánrový prostor, který je určený všem cílovým skupinám. Cestu do Junioru si lidé po rekonstrukci opět našli a plní jeho prostory.

 

Nejen slet, ale i průvod

S příchodem letních měsíců se akce přesunou i do venkovních prostor. Jednou z prvních budou tradiční čarodějnice. Po dvouleté „covidové“ odmlce se opět slétnou na Nováku. V letošním roce chystáme kromě standardního programu – opékání buřtů, soutěží pro děti a zapálení hranice – také čarodějnický průvod. Bližší informace budou brzy na našich webových stránkách. 

Květen bude spojený s výročím jedné nešťastné události. Na rok 2022 připadá 130 let od důlní katastrofy na Dole Marie. Jako vzpomínku na tuto katastrofu připravují MKC a Hornické muzeum Příbram a další spolky na víkend před 31. květnem několik menších tematických programů a také audiovizuální instalaci. Termín a forma samotné piety v den katastrofy zůstává stejná jako v minulých letech. 

Sousedské slavnosti jsou novým dílem ve skládačce MKC. Konat se budou hlavně v místních částech, které nejsou přímo propojeny s městem. Koncept Sousedských slavností je jednoduchý, půjde o setkání obyvatel a sousedů u hudby, sportovního turnaje nebo promítání filmů. Chceme tak podpořit sounáležitost a vztahy místních obyvatel. Proto např. mezi Lazec a Kozičín instalujeme na jeden den letní kino a na Sázkách zase pomůžeme s adventní výzdobou a programem. V samotné Příbrami vše začne, a to setkáním ve Svatohorském sadu.

 

Malí hrdinové u velkého rybníka

V pátek 17. června se uskuteční Vítání slunovratu, které si našlo pevné místo v kalendáři příbramských akcí. I letos ho budeme koncipovat jako „spirituální“ připomínku významu tohoto období. O dva dny později se areál Nový rybník změní v jedno velké sportoviště, které obsadí malí hrdinové. Novák Fest letos ponese podtitul Staň se i ty hrdinou a najdi svoji superschopnost. Připraveno bude několik desítek stanovišť pro sportovce i vědce. 

Prokopská pouť se koná na začátku července. MKC se na realizaci podílí druhým rokem a chce navázat na úspěch předchozího ročníku, na který byly veskrze pozitivní ohlasy. Již nyní jsou připraveny zásadní body programu.

 

Dan Bárta na TGM, Éčka v letňáku

Po roční odmlce se vrací Příbramské kulturní léto. Při propagaci chceme cílit nejen na obyvatele města, ale také rekreanty, kteří budou ubytovaní v okolních lokalitách nebo chtějí navštívit Brdy či areál Nový rybník. Mohou tak spojit „příjemné s příjemným“. Součástí kulturního léta bude koncert Dana Bárty na Zahradní slavnosti, kterou pořádá ZUŠ na nám. T. G. Masaryka. Další chystané akce představují koncerty a pohádky v lesním divadle, výstava v plenéru, busking hraní na frekventovaných místech v Příbrami, vystoupení Příbramského Big Bandu, koncert v nově vybudovaném parku pod Svatou Horou. Závěr Příbramského kulturního léta ozdobí druhý ročník Letňák festu, tentokrát se představí kapely Wohnout nebo E!E. 

Letní kino bude i tento rok patřit promítání filmů. V letošní sezoně se budeme řídit heslem „méně je více“. V červenci připravíme pásmo čtyř filmů, které se dají považovat za hity, a věříme, že návštěvnost bude adekvátní a odpovídající kvalitě filmů. 

Program lesního divadla už nyní zahrnuje třináct vystoupení. Chybět nebudou Divadlo A. Dvořáka a tentokrát i Limonádový Joe, spolek Skalka, dětské pohádky nebo festival Kahan. Z dalšího programu stojí za zmínku rocková opera Kladivo na pýchu, koncerty skupin Zrní, Už jsme doma, Midi lidi nebo Mutanti hledají východisko. Chystá se i několik „technických“ novinek. Jednou z nich je rekonstrukce prostoru pro vystupující, kde vznikne podium, jež poslouží i jako taneční parket. Návštěvníky přivítá rovněž nově zrekonstruovaná pergola.

 

Šalmaj i na Toufarově louce

Po skončení letní sezony se můžeme těšit na Svatohorskou šalmaj, která bude opět rozšířena na Toufarovu louku, kde bude ležení a království pro mladé a malé rytíře a princezny. Závěr roku bude patřit čtyřem adventním zastavením, která se ponesou v podobném duchu jako vloni. 

Kromě tohoto programu se MKC zaměří na koordinaci spolupráce a pospolitost jednotlivých příspěvkových a kulturních organizací města. Konají se pravidelné schůzky, na kterých diskutujeme kulturu ve městě. Jedním z přání našeho týmu je uspořádat setkání kulturních center z různých měst a vzájemně si předat zkušenosti. V šuplíku máme i další nápady, ale nechceme obyvatele přesytit. 

Vlastimil Ševr, Městské kulturní centrum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne