Slider

Připravujte se na řádné zápisy, ale sledujte aktuální situaci

Školství | Březen 2021

Máte doma budoucího prvňáčka? Foto Shutterstock

Zápisy dětí do prvních tříd základních škol se konají v souladu se školským zákonem v době od 1. do 30. dubna kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku. Ředitelé příbramských základních škol již konkrétní termíny pro zápisy stanovili a lze je nalézt např. na webu města pribram.eu.  

Pokud se situace související s pandemií covidu-19 nezmění a omezující opatření ve společnosti budou platit ještě v dubnu, může dojít ke změnám ve způsobu zápisu prvňáčků do škol. Lze předpokládat, že v takovém případě by Ministerstvo školství vydalo doporučení pro školní rok 2021/2022, která by byla podobná těm loňským. Zápisy by se pak uskutečnily v souladu s právními předpisy, ale s upuštěním od některých tradičních postupů. Tedy bez osobní přítomnosti dítěte ve škole; s upřednostněním podání přihlášky bez osobní přítomnosti zákonného zástupce dítěte ve škole prostřednictvím datové schránky, případně emailu s elektronickým podpisem; se stanovením dostatečně dlouhého období pro příjem žádostí o zápis dítěte k povinné školní docházce v rozmezí stanoveném školským zákonem. 

Proto lze zákonným zástupcům budoucích prvňáčků doporučit nejen vzít na vědomí termín zápisu stanovený v jejich zájmové škole, ale také sledovat situaci související s onemocněním covid-19 včetně možných omezujících opatření vlády. 

Termín zápisů dětí do mateřských škol, na kterém se ředitelky mateřských škol dohodly spolu se zřizovatelem, je stanoven na 13. května 2021. Datum platí i pro Speciální mateřskou školu. Na Waldorfskou mateřskou školu bude možné dítě zapsat 15. května 2021. V obou případech se registrace uskuteční od 10.00 do 16.00 v sídlech jednotlivých mateřských škol. 

Stejně jako u základních škol lze ovšem předpokládat, že v případě platnosti možných omezujících opatření budou zápisy probíhat v obdobném duchu, jako tomu bylo v loňském roce. Tehdy se na základě doporučení ministerstva zápisy konaly bez přítomnosti dětí a rodičů. Přihlášky byly podávány prostřednictvím datové schránky, e-mailem s elektronickým podpisem či poštou, a to v celém období stanoveném školským zákonem (2.–16. května). 

Zorka Brožíková, místostarostka města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne