Slider

Připravit batůžky, vyrážíme!

Úvodník | Květen 2021

Starosta Jan Konvalinka

Tak to snad vypadá, že se pomaloučku blížíme k normální době. Nouzový stav pominul a čas od času se některá část našeho života vrátí k normálu. Třeba pošleme dítě do školy, ovšem za předpokladu, že nezapomnělo cestu, na kterou ho dokonce můžeme vybavit úplně novými botami. Už mu konečně můžeme pořídit i pravítko a gumu, když už jsou naživu i papírnictví. Třeba se už za pár týdnů dočkáme toho, že si sami koupíme oblečení, nebo že si konečně dojdeme ke kadeřníkovi a s novým účesem se pochlubíme přátelům na zahrádce nějaké restaurace. Je až zarážející, jaké běžné „blbiny“ nám najednou přijdou jako bůhvíjaké privilegium. 

Osobně se těším, až se opět naplno rozjede turismus. Mám ohromně rád ty soboty, kdy se ráno sbalí do batůžku tatranka, pitíčko a banán a jede se někam na výlet. Naše země je půvabná a na své omezené rozloze až neskutečně pestrá. Asi je to nějaká pracovní deformace, ale na každém místě, které navštívím, kriticky hodnotím to, jak se místní samospráva o turisty stará. Zda je dostupné parkování, jestli je srozumitelné značení nebo jaká je celková vizuální úroveň navštíveného místa. 

Naše krásná Příbram a její okolí má určitě turistický potenciál. Ten by se dal shrnout souslovím nebe–peklo–ráj, kde nebem jest poutní místo Svaté Hory, peklem temné doly zdejšího revíru a rájem Brdy se svou čarovnou až mystickou atmosférou. Nelze však nezmínit, že i jiné části města mohou být turistickými cíli, a to včetně volnočasových areálů s Novákem v první řadě. 

Jak se dočtete na stránkách tohoto vydání Kahanu, je toho pro letošek v rámci podpory lokálního turismu přichystáno hodně. Od zcela nového informačního centra v Pražské ulici až po zbrusu nové nástupní místo do Brd v Kozičíně a mnoho dalších bezvadných věcí. 

Myslím, že minimálně po stránce turistiky nás čeká dobrý rok. A když ne dobrý, tak rozhodně lepší než ten minulý. Takže nachystat batůžky, svačinky a pitíčka a za chvíli vyrážíme! 

Jan Konvalinka, starosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne