Slider

Příprava parkovací politiky je v plném proudu

Doprava | Leden 2020

Před několika měsíci jsme informovali, že město chystá nový systém parkování. Od té doby jsme v Kahanu publikovali několik článků k tomuto tématu. Na čem se pracuje aktuálně?

V současnosti se finalizuje výběr lokalit pro vytvoření záchytných parkovišť v každém ze silničních směrů do Příbrami – Fialka (směr z Milína), Flusárna (směr z Milína), Drkolnov (směr zBohutína), Evropská (směr z Dubence) a Svatá Hora (směr z Hájů). Také se prověřují možnosti výstavby záchytných parkovišť mimo Příbram v návaznosti na hlavní dopravní spojení do Prahy – D4, vlak, bus.

Záchytná parkoviště na Flusárně a Fialce se budou projektově připravovat v roce 2020 a realizovat v letech 2021–2022. Do systému záchytných parkovišť bude nově začleněna také odstavná plocha pod Svatou Horou. Nedávno realizovaná parkoviště na Drkolnově by měla být dostatečně dimenzována pro příštích pět let.

Dalším směrem, ze kterého do Příbrami přijíždějí přespolní, je Evropská ulice. V tomto případě město uvažuje o spolupráci s okolními obcemi jako Dubenec, Dubno a Milín, kde by v některém z katastrů (v nejvhodnějším místě z pohledu zkrácení cesty do Prahy) bylo zřízeno záchytné parkoviště pro stovky automobilů.

Například záchytné parkoviště v katastru Dubence přímo u D4 by znamenalo pro cestující ze Sedlčanska zkrácení jízdy autobusem do Prahy až o 20 minut (nebude potřeba cesta z dubeneckého kruhového objezdu do Příbrami, hledání parkovacího místa, přestup na bus a zase dojezd „zpět“ na autobusovou zastávku na D4 u Dubence).

Uskutečnila se také analýza parkovacích ploch v Příbrami VII (sídliště a tzv. křižáky),

kterou v nejbližší době zveřejníme. Výsledky z této analýzy nám ukázaly, které ulice na sídlišti mají největší nedostatek parkovacích míst přes noc, kde je tedy největší potřeba změny. Prověřujeme, zda by obdobná analýza přinesla potřebná data i pro jiné části města. Víme, v jakých lokalitách a v jakém čase nastává problém s parkováním.

Parkování je nejpalčivější problém města. Nová parkovací politika vyžaduje důkladné

naplánování, komplexní přístup a realizaci jednotlivých kroků tak, aby nový systém byl funkční od samého začátku. Správná koordinace s městskou hromadnou dopravou a napojení záchytných parkovišť na budoucí jihovýchodní obchvat je klíčovým předpokladem pro funkční dopravu v Příbrami v dalších letech.

Martin Buršík
místostarosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne