Slider

Priority pro rok 2023 podle zastupitelů: aquapark, bydlení, rozpočet, Fantova louka či bezpečnost

Názory | Leden 2023

Přinášíme pohledy těch volebních stran, které odpověděly.

Na co by se měla Příbram zaměřit v roce 2023? To byla otázka, kterou redakce Kahanu položila všem sedmi „zastupitelským klubům“, které zasedají v příbramské zastupitelstvu. Přinášíme pohledy těch volebních stran, které odpověděly.

 

ANO 2011

Z dvaadvacátého roku si do následujícího přinášíme řadu rozpracovaných projektů, jejichž dokončení bude stát nemalé úsilí a nemálo peněz. Jako jediný příklad za všechny lze zmínit rekonstrukci Prokopské ulice na Březových Horách. Tu jsme zahájili na podzim a do příštího podzimu bude hotova.  

Cílit musíme na realizaci úsporných opatření. Půjde hlavně o uskutečnění druhé etapy výměny veřejného osvětlení, při které bude nahrazeno více než tisíc starých světel. Současně připravujeme etapu třetí. Rozjíždí se i projekty na instalaci fotovoltaických panelů na městských budovách. Mezi zásadní projekty bude patřit i obnovení či nové vybudování přípojek na centrální zdroj tepla z příbramské teplárny. Ceny energií narostly natolik, že se tato cesta jeví jako nejvýhodnější. 

Čeká nás zahájení rekonstrukce aquaparku, jejíž příprava se táhne už mnoho let. Navzdory snahám o zpomalení či snad dokonce zastavení projektu rekonstrukce se musíme zaměřit na její zdárné zahájení a efektivní směřování. Opravdu zde není čas ani prostor na vymýšlení dávno vymyšleného. V otázce rekonstrukce aquaparku je nezbytné začít konečně reálně budovat, a ne politicky bourat. 

V roce 2023 má být zahájena výstavba parkovacího domu na autobusovém nádraží. Projekt je vysoutěžený a je podepsána smlouva. Parkování obecně je záležitost, na kterou se Příbram musí zaměřit. Konečným řešením bude zavedení parkovacích zón, jejichž primárním účelem bude vytlačit auta ne-rezidentů na odstavná parkoviště tak, aby nezabírala místo našim občanům. Zaměřit se musíme i na budování lokálních parkovacích ploch ve vnitroblocích a na místech, kde parkování chybí nejvíce. 

V obecné rovině bychom se všichni měli zaměřit na to, aby se nám ve městě společně dobře žilo. Není to jen o tom, co a jak radnice udělá nebo neudělá. Je to i tom, jak se budou lidé k sobě vzájemně chovat, jak budou pečovat o své okolí a jak budou nahlížet na naše společné životní prostředí. Rok 2023 bude opět rokem výzev, bude to rok nákladný a náročný.

 

Česká pirátská strana

Je toho hodně, na co se v Příbrami musíme zaměřit. Je důležité město nezadlužit a v současné ekonomicky náročné době hledat úsporná řešení tak, aby Příbram měla rezervní prostředky na nezbytné investice a pravidelnou údržbu stávajícího majetku a infrastruktury. Je třeba vytvořit jasný plán údržby městského majetku, aby byla zachována jeho dlouhodobá životnost. 

Na velké a potřebné investiční projekty by Příbram měla co nejvíce čerpat prostředky z fondů EU a smysluplně je využít ve prospěch občanů, např. na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Stejně tak na inovace a chytrá řešení v oblasti energetiky. Je nezbytné začít s rekonstrukcí městských a školních budov s důrazem na zateplení a energetické inovace (investice do termických a fotovoltaických panelů). 

Bydlení a náklady s ním spojené jsou jedním z nejpalčivějších témat současnosti. Za důležité považujeme rozvoj městského bytového fondu a vytvoření dlouhodobé koncepce, na jejímž základě se bude v delším časovém horizontu postupovat. Ať už se bude jednat o stavbu nových bytů, odkup stávajících nemovitostí, nebo o jinou formu. Nicméně, je nutné si uvědomit, že dané téma není záležitost jednoho volebního období.
Budeme nadále sledovat vývoj na Fantově louce tak, aby zde byl opravdu zachován biologicky cenný mokřad a tato lokalita byla vyhlášena za chráněné maloplošné území.

Chceme, aby se vedení města v roce 2023 opravdu zavázalo k vybudování účinného a moderního osvětlení všech přechodů pro chodce. Dále doufáme, že starosta dodrží slovo a bude iniciovat řešení problémů s ubytovnami, kdy navrhoval jejich postupné odkoupení od majitelů, aby se situace v daných lokalitách pro místní obyvatele zlepšila.

Příbram se musí také zaměřit na lepší zpracování odpadů a nakládání s nimi s ohledem na platnou legislativu, která od roku 2021 zvyšuje požadavky na třídění a recyklaci komunálního odpadu a zásadně omezuje skládkování. Nezačne-li město jednat, budou Příbramští muset v budoucnu platit za svoz odpadu i třikrát více než dnes, což nechceme. Je důležité, aby město podporovalo kroky, které budou tvorbu odpadu trvale snižovat.

Je nutné dořešit aquapark, jehož rekonstrukce se zdá být v nedohlednu. Od počátku jsme pro umírněnou rekonstrukci, která zachová poskytování služeb v současném rozsahu, a zároveň dojde k určitému rozšíření zábavních atrakcí pro děti a wellness prvků. Podporujeme použití moderních materiálů, které zásadně sníží náklady na provoz a dlouhodobě nezatíží městský rozpočet.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Z delty pomalu končícího roku pomalu vplouváme na moře roku nového. Životy všech cestujících a námořníků na pomyslném parníku Příbram tíží inflace, energetická krize, situace nízkopříjmových domácností i rozdělení společnosti, na kterém se velkou měrou podílejí algoritmy sociálních sítí. Hodně pasažérů se reálně nachází v rozpoložení, pro které Václav Havel přišel s označením blbá nálada, a ještě dříve s konstatováním, že naše země nevzkvétá.

Nevzkvétá ani naše město. Příbram se pomalu, ale jistě vylidňuje, její vedení neumí dotahovat velké investiční projekty, v každoročním žebříčku kvality života ve dvou stovkách českých měst se pohybujeme na chvostu pelotonu.

Provést město přes záludné nástrahy současnosti a ekonomicky ani lidsky neztroskotat: to je úkol pro schopného kapitána. Náš parník takového nemá. Posádce jako celku – včetně zaměstnanců městského úřadu – ale lze důvěřovat. Proto v prvé řadě určitě podpoříme smysluplný plán investic, který bude ladit s trvale udržitelným rozvojem. Plánem takového rozvoje je rozumně zpracovaný střednědobý rozpočtový výhled. Na současnou ekonomickou recesi musíme reagovat tak, jako reagují domácnosti a lidé. Musíme šetřit a zároveň investovat do energetických úspor. Příkladů by byla řada dalece přesahující prostor této rubriky, ale možné to je třeba za pomoci instalace chytrých termostatických ventilů na topná tělesa nebo fotovoltaiky na střechy našich budov. Na druhé straně nesouhlasíme se závratnou investicí do projektu aquaparku, která se může změnit v černou díru městského rozpočtu. Hrozící půlmiliarda za rekonstrukci půlky jedné budovy je pro nás nepřijatelná. Bazén by se měl základně opravit tak, aby byl funkční a prodloužila se jeho životnost. Tím lze získat čas na řešení přestavby celého objektu včetně sportovní haly, zohledňující všechny její funkce a provozní náklady, zejména na energie. Podobné alternativy se totiž (i navzdory rostoucím cenám ve stavebnictví) za uplynulé čtyři roky nehledaly. Právě teď je poslední příležitost to změnit.

I v roce 2023 podpoříme všechna rozumná řešení bez ohledu na to, kdo je navrhne. Opět přijdeme i s našimi vlastními nápady. Jsme zkrátka na jedné lodi a měli bychom se umět domluvit, pokud se nemáme zpronevěřit poslání zastupitele.

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Příbram by se měla v roce 2023 soustředit hned na několik zásadních záležitostí. Jednou z medializovaných otázek je tolik diskutovaná Fantova louka. U části louky, která je suchá, dalo město podnět pro hydrogeologický průzkum, a proto vypsalo výběrové řízení, aby odborník místo prozkoumal a zjistil, zda by zastavění severní strany „Fantovky“ neovlivnilo vodní režim na louce. Uvidíme, jak odborník severní část louky vyhodnotí. SPD podporuje změnit územní plán části louky tak, aby byla považována za chráněné maloplošné území, čímž by se zde nesmělo stavět. Město Příbram by tak mohlo z Fantovy louky učinit další chloubu města. Dala by se zde zřídit naučná stezka, která povede ze Svaté Hory na Fantovu louku. Turisté jistě ocení spojení památek a přírody. SPD je proti odvodňování krajiny a zbytečným stavbám na nových pozemcích, když lze využít starých budov, továren a nevyužívaných skladů. Podporujeme biodiverzitu, zemědělskou činnost a regionální potraviny na Příbramsku. Musíme bojovat proti suchu, a ne louky odvodňovat, bez vody se proti suchu bojuje těžko. 

Další otázkou k řešení je bezpečnost města. Lze na to pohlížet z více úhlů. Jedním z nich je bezpečnost u přechodů pro chodce (doprava) a dalším úhlem je bezpečnostní situace násilná a majetková. Na podzim bylo jen za jeden měsíc na přechodech pro chodce, ale i mimo ně, sraženo osm chodců, přičemž na vině ve většině případů nebyli řidiči. Nesmíme opomenout prevenci kriminality zaměřenou na děti. Prevence by měla začít již v mateřských školách. Musí jít hlavně o preventivní programy pro mateřské školy, žáky 1. a 2. stupně, dále SŠ a seniory. Za úvahu by stály i přednášky na téma: sám doma, sám na ulici, jak telefonovat, když jsem sám doma, jak jednat při kontaktu s cizími lidmi, co dělat, když mně někdo ubližuje, nebo ubližuje druhým, povinnosti chodce na chodníku a chůze tam, kde není chodník, přecházení vozovky na přechodu pro chodce a mimo něj, nebo i nácvik volání na tísňovou linku. 

Další otázkou pro rok 2023 je rekonstrukce aquaparku, která je již před „spadnutím“, a hledá se stavební firma, která by ji realizovala do zdárného konce. Nesmíme zapomínat na výstavbu nových bytů pro mladé rodiny, v nichž by bylo regulované nájemné. Je nám jasné, že město tyto byty stavět nebude. I v Příbrami jsou však subjekty, které byty budují, a město by se s nimi mohlo dohodnut na prodeji za rozumné ceny. Další výstavba je však silně závislá na rekonstrukci a rozšíření čistírny odpadních vod.

 

Rubriku připravil:

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne