Slider

Přímo pod námi parádují plachetnice, čluny a hausbóty

Cestovní ruch, turismus | Červenec - srpen 2023

Pohled z vyhlídky Šemíkův skok – dole výletní loď Blanice, v dálce Živohošťský most. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Vydejme se na vyhlídku Šemíkův skok, kterou stojí za to navštívit, pokud chceme blíže poznat slapské jezero a blízké okolí. Skála je vizuálně podobná té pod Vyšehradem, proto možná takový název.

 

Nejprve ve Staré Živohošti nastoupíme na parník s názvem Blanice a vydáme se po proudu slapské přehradní nádrže. Záhy se před námi vynoří impozantní Živohošťský most. Stavba probíhala v letech 1952–1956, konstrukci tvoří zejména čtyři kamenné dvojité pilíře, vybudované na masivních betonových základech, vystřílených hluboko pod hladinou. Přes Vltavu spojuje okresy Příbram a Benešov, konkrétněji Nový Knín a Neveklov. 

Za mostem pak z parníku spatříme ze dna deroucí se skalisko, jež nám při troše fantazie připomene skálu pod Vyšehradem, na rozdíl od ní je ale na levém břehu. Možná právě vizuální podobnost vedla neznámého poutníka, patrně znalce starých pověstí českých, k tomu, aby tohle nepřehlédnutelné rozhledové místo nazval Šemíkův skok. 

Vyhlídka Šemíkův skok jistě patří mezi ty lokality, jež stojí za to navštívit, jestliže chceme blíže poznat slapské jezero a jeho okolí. Je trochu zacloněná starými pokroucenými listnáči, takže si musíme chvilku hledat místo, ze kterého je dobře vidět. Přímo pod námi parádují plachetnice, motorové čluny či různé typy hausbótů. Hlasy výletníků, ruch plavidel, vše je tu velmi dobře slyšet, i když jsme asi 60 výškových metrů nad hladinou. 

Z Šemíkova skoku můžeme pozorovat také osobní výletní lodě, které v rámci Lodní dopravy Slapy třikrát denně přepravují turisty od přehrady na Novou Živohošť a zpět, včetně obsluhy dalších osmi zastávek po trase. Z nadhledu vidíme zátočiny jezera a Živohošťský most, někdy zahalený v mlhách stoupajících z vodní hladiny. Za ním v dálce, v meandru kolem poloostrova, vystupuje živohošťská rekreační oblast. Mezi strmými povltavskými kopci a skalisky občas zaslechneme ozvěnu lodní sirény. 

Na Šemíkův skok se můžeme vydat například od Živohošťského mostu (výhodou je, že pod ním na pravém břehu je přístaviště zmíněné osobní lodní dopravy). Po modré jej přejdeme na příbramskou stranu, na rozcestí se dáme vpravo na červenou, na dalším rozcestí nad osadou Křeničná pak pokračujeme po zelené. Lesem zvaným Pohodnice pak už jen mírně klesáme k vyhlídce, od mostu urazíme jen asi 2,5 km. 

Jaroslav Hodrment 

Výlet v kostce

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Živohošťský most    49.7662931N, 14.4121608E 
  • Trasa: Živohošťský most – Šemíkův skok
  • mapy.cz/s/hojahokova
  • Vzdálenost: 2,5 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká, místy střední
  • Značení: modrá, červená, zelená
  • Zajímavosti: Živohošťský most

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne